Blogpost: ikooi

HRC 2019; één categorie afgestreept

Ik had me nog zó voorgenomen: dit jaar ga ik nu eens géén Reading Challenge doen. Ik ga gewoon weer alleen voor de lol lezen en weer pakken wat me op dat moment het meeste trekt. Challenges pak ik iets te fanatiek aan, zodat ik op den duur mijn doel (veel lezen, in dit geval) voorbij schiet, omdat ik zó verstrikt raak in de opdrachten, dat ik geen lol meer heb in het lezen (en dus minder ga lezen). 
En toen werd de inhoud van de Hebban Reading Challenge 2019 bekend. Plotseling waren er geen 50 'opdrachten', maar bleken het er maar 12 te zijn. Dat heeft me tóch weer over de streep getrokken. 

Voor de eerste categorie heb ik de Boektipper aangevraagd én gekregen. Dat boek ligt klaar om te lezen, maar omdat het binnenkort weer Boekenfestijn is, wilde ik eerst weer even boeken van het laatste Boekenfestijn lezen. 

If minds had toes
Eén van de (Engelstalige) boeken die ik de laatste keer op het Boekenfestijn kocht, is If minds had toes, van Lucy Eyre. Meteen dacht ik: dat is weer eens iets anders dan ik normaal gesproken lees. Het boek gaat over filosofie. Ik heb me járen geleden eens door De wereld van Sofie geworsteld (ik weet niet eens meer of ik 'm uit gekregen heb en waar het over ging, kan ik me ook niet herinneren. Feit is wel dat filosofie me nooit zo aangesproken heeft. 

Dit boek gaat over een middelbare scholier, Ben Warner, die zich verveelt op school en de zomervakantie vult met een bijbaantje bij de plaatselijke fish&chips zaakje, genaamd Cod Almighty. Hij krijgt bezoek van de aantrekkelijke Lila. Wat hij dan nog niet weet, is dat ze contact met hem opneemt in het kader van een weddenschap tussen Socrates en Wittgenstein, twee filosofen uit heel verschillende tijden, die ook totaal verschillende ideeen hebben. Ze hebben een weddenschap gesloten; om deze te winnen moet Socrates aantonen dat filosofie het leven van iemand (die niet met filosofie bekend is) kan verbeteren. 

Ik vond dit wel een leuk, verrassend boekje. Het gaat inderdaad uitgebreid in op allerlei filosofische vraagstukken, die me af en toe ook nog flink aan het denken gezet hebben (wat ik altijd een pluspunt vind voor een boek). Er waren stukken die wel erg lang over hetzelfde onderwerp doorgingen, maar net als ik dat echt zat was, ging het verhaal gelukkig weer verder. Het Engels vond ik ook goed leesbaar. 
Dit boek zou je kunnen scharen onder magisch realisme, aangezien er echt dingen in gebeuren die niet kunnen, maar de link met ons eigen, 'normale' leven is absoluut aanwezig. 
Een leuk boek om je aan het denken te zetten en je wat basisbeginselen van de filosofie te leren. 

HRC
Met dit boek heb ik de categorie van april "Lees eens wat anders in april" afgestreept. 

Reacties op: HRC 2019; één categorie afgestreept

Gesponsorde boeken