Blogpost: ikooi

HRC 2019; tussenstand begin maart

En ik lees... en ik lees... en ik lees gestaag verder. Nou 'helpt' het wel dat ik ziek ben geweest. Eigenlijk loop ik de hele maand februari al met mijn gezondheid te tobben. Op den duur ging het niet langer: ik zat ziek thuis. En wat doe je dan? In eerste instantie sliep ik veel, hing ik voor de televisie, te moe om zelfs maar een boek op te pakken. Uiteindelijk verveelt de tv toch al snel en dus ging ik weer lezen. 

Trots en vooroordeel (Pride and prejudice)
Al jaren zeg ik dat ik Pride and prejudice van Jane Austen wil lezen. De film heb ik natuurlijk al lang (meerdere keren) gezien, maar het boek is toch echt een klassieker en aangezien ik deze al enkele jaren in bezit had, vond ik het toch tijd worden dat ik 'm eens ging lezen. Nou had ik her en der al gelezen dat het geen gemakkelijk boek is om te lezen, dat het erg wennen is om in de schrijfstijl te komen. 
En omdat ik mezelf nu écht wilde uitdagen, om mezelf bezig te houden, leek me dit een goed moment om Pride and prejudice dan eindelijk eens te gaan lezen. 
Vier dagen later was hij uit... 

Hoofdpersoon in het verhaal is Elizabeth Bennet, één van vijf dochters van een sarcastische vader en een nogal overdreven dramatische moeder. Er komt een nieuwe huurder in het landhuis in de buurt en moeder heeft meteen bedacht dat ze één van haar dochters aan hem zal slijten, aangezien deze (overigens zeer rijke) man ongehuwd is. Mr. Bingley, zoals deze man heet, heeft ook een vriend bij zich, Mr. Darcy. Mr. Bingley heeft voorzichtige interesse in Jane, de oudere zus van Elizabeth, maar dat loopt niet goed, o.a. door de vervelende bemoeienissen van Mr. Darcy, die haar geen geschikte kandidaat voor zijn vriend vindt. Elizabeth heeft al snel een hekel aan de arrogante Mr. Darcy en dit wordt alleen maar versterkt als ze achter diens bemoeienissen met de relatie tussen Jane en Mr. Bingley komt. 

Het mooie aan het boek is het taalgebruik én de spot die gedreven wordt met de Britse upperclass uit die tijd. Jane Austen heeft een eigenlijk tijdloos boek geschreven, gezien het grote enthousiasme waarmee mensen dit boek nog steeds lezen. 
Nadat ik er in het begin een beetje in moest komen, vloog ik er in vier dagen doorheen. Een fantastisch boek, goed opgebouwd, mooi uitgewerkte personages en prachtig taalgebruik! 

Idaho
In december vroeg ik de Boekentipper aan i.v.m. het eerste thema van de HRC 2019. Als één van de tips kwam Idaho van Emily Ruskovich, maar, zo zei Guy erbij, dat is een risico. Tja, als ik dan door een boekentipper iets heel anders ga lezen dan ik normaal gesproken zou lezen, dan is zo'n risico nog zo gek niet; een extra uitdaging toch? 

Het boek gaat over Ann, die getrouwd is met Wade. Al vanaf het begin van hun huwelijk probeert ze erachter te komen wat er met zijn vorige gezin is gebeurd. Veel wil Wade er echter niet over zeggen. Later kán hij het ook niet meer, doordat de dementie steeds heftiger begint toe te slaan.

Het boek trok me het ene moment heel erg en het volgende weer helemaal niet. Dat laatste heeft vooral te maken met het feit dat het geen 'simpel' boek is. Er wordt op een heel mooie, maar indringende manier verteld over dementie bijvoorbeeld. En het is boek waar je je hoofd een beetje bij moet houden, omdat niet alles uitgelegd wordt. Soms wordt er alleen maar ergens een indruk van gewekt en moet je zelf je conclusies maar trekken. Het is ook geen boek dat met een pasklaar antwoord komt op de vraag waar June (de oudste dochter) is gebleven. Je zou er wel het één en ander van kunnen denken, maar de auteur laat het dus aan jou over, hoe je het interpreteert. De personages zijn mooi uitgewerkt, het zijn echte karakters die je tegenkomt, niet plat of oppervlakkig. Er zijn veel wisselingen in perspectief en in tijd, daar moet je tegen kunnen, maar ik vond dat echt bijdragen aan het verhaal. 
Al met al een fijne vondst, door de Boekentipper! 

De boeken van Sara Lindqvist
Het was weer tijd voor een wat luchtiger boek, vooral omdat ik me inmiddels vreselijk gefrustreerd en depri voelde over mijn gezondheid (of het gebrek daaraan eigenlijk). Op advies van mijn moeder begon ik aan dit boek, want 'dat is lekker luchtig', zoals ze zei. 

Het boek gaat over de Zweedse Sara Lindqvist, die al jaren schrijft met de Amerikaanse Amy Harris. Ze zijn aan het schrijven geraakt, doordat Sara een boek kocht van Amy en daarna stuurden ze elkaar lange tijd boeken over en weer. Op uitnodiging van Amy gaat Sara naar Broken Wheel, zodat ze bij Amy kan logeren en ze elkaar in het echt kunnen leren kennen. Eenmaal aangekomen in Broken Wheel komt Sara er echter achter dat Amy net gestorven is. Ze blijft toch, op aandringen van de bewoners van Broken Wheel, want 'dat had Amy zo gewild'. Binnen de kortste keren krijgt ze leuke contacten binnen de gemeenschap, iets wat ze in Zweden nooit heeft meegemaakt, daar had ze geen vrienden en was ze alleen maar aan het lezen. Ze begint een soort boekhandeltje met de boeken van Amy, zodat ze daarmee een dienst kan bewijzen aan de bewoners van Broken Wheel, die haar zonder vragen met vanalles helpen. 
Als haar visum verloopt, bedenken de bewoners van Broken Wheel een bizar plan, zodat ze kan blijven... 

Dit boek was inderdaad een stuk luchtiger dan Idaho, maar er zat toch nog wel het e.e.a. aan onderwerpen in, die wat dieper gingen. De personages zijn mooi uitgewerkt en het verhaal leest gemakkelijk weg, maar toch raakte het net niet de juiste snaar bij mij. Een aardig verhaal, maar wat mij betreft geen topper. Het werden ***. 

Tussenstand Reading Challenge
Ik had me nog zó voorgenomen om geen Reading Challenge aan te gaan dit jaar. Dit jaar ging ik nu eens eindelijk enkel en alleen voor de lol lezen. Toch heb ik me weer laten verleiden. De thema's zijn wel leuk en te overzien. Recentelijk kwamen daar de andere thema's bij. Het grappige is, dat ik me eigenlijk afgelopen week (voordat ik de thema's las) zat af te vragen of ik niet weer moest proberen om wat breder te lezen qua plaats waar het zich afspeelt. Tot nu toe heb ik alleen boeken gelezen die in Europa of de VS spelen. Als boeken zich in andere werelddelen afspelen, krijg je wat meer variatie qua verhaal en qua setting. Toen ik dat thema dus las bij de extra categorieen die er nu zijn, besloot ik dat ik die in elk geval wel wil proberen te halen. Ook het aantal pagina's zette me enige tijd terug al aan het denken. Ik lees nu allemaal gemiddelde boeken, terwijl ik normaal gesproken erg van de dikke boeken ben (dan kun je er immers zo lang mogelijk van genieten). Die categorie ga ik dus ook oppakken. De rest spreekt me niet zo aan en ik wil ook nog gewoon voor de lol lezen en mijn eigen 'opdrachten' doen. 

Ik nam me aan het begin van het jaar voor om: 
20% gelezen te hebben van de boeken die ik tussen 2015 en nu van het Boekenfestijn haalde, 
10% van de dit jaar gelezen boeken terug te kunnen vinden in de 1001 boeken
1 boek per thema te lezen en verder voor de lol te lezen, 
nu eindelijk eens een paar boeken te lezen, die ik al lang wilde lezen

De tussenstand tot nu toe: 

Van de Boekenfestijn-lijst ging ik van 14% naar 16% gelezen: 
- Het oude huis, Sarah McCoy
- Wolfskinderen, John Ajvide Lindqvist, 
- De leestip, Shelly King, 
- Pride and prejudice, Jane Austen
- De boeken van Sara Lindqvist, Katarina Bivald

1 van de tot nu toe 7 gelezen boeken staat in de 1001 boeken (14%), 
- Pride and prejudice, Jane Austen

van de maandthema's las ik al: 
#4: lees eens wat anders: If minds had toes, Lucy Eyre (filosofisch boek)
#9: Hebban 1000: Wolfskinderen, John Ajvide Lindqvist
#1: Boekentipper: Idaho, Emily Ruskovich
#2: Populair leesclubboek: Trots en vooroordeel (Pride and prejudice)

Ik 'bezocht' deze werelddelen: 
Europa: Wolfskinderen (Zweden)
Noord-Amerika: Het oude huis (V.S.)

Pagina's: 
200-299: If minds had toes / De leestip
300-399: Het oude huis / Idaho / Pride and prejudice / De boeken van Sara Lindqvist
400-499: Wolfskinderen

Maar het allerbelangrijkste: ik geniet weer echt van het lezen, kan er weer helemaal in opgaan en kom ermee tot rust!

Reacties op: HRC 2019; tussenstand begin maart

Gesponsorde boeken