Blogpost: Natasha

Ik, tsundoku-lezer? Komt door de kast

07-12-2018 door Natasha 8 reacties
TRRRRING. De bel. Daar zal je de volgende boekenkastbewonderaar hebben. Welkom. Kom binnen. Neem gerust een kijkje. Terwijl je tussen de boeken snuffelt, praat ik je bij. 

Ruim tien jaar ben ik samen met mijn vriend. Toen ik voor de eerste keer bij zijn ouders over de vloer kwam, viel hun boekenkast meteen op. Zij neemt één hele wand in beslag. Daar waren de doorgebogen boekenplankjes uit mijn tienerslaapkamer niets bij. Dus toen Lex en ik na een relatie van acht jaar besloten om samen te gaan wonen, moest ik natuurlijk ook zo’n fantastische boekenkast hebben. Mijn eigen zelfgemaakte, wand-in-beslag-nemende eyecatcher. Na een verbouwing van een half jaar kwam eindelijk de dag dat ik haar in mocht ruimen.

42a2f64fd301af32f80d4336bdc58c06.jpg


Na het inruimen viel het mij best wel tegen hoeveel boeken ik eigenlijk had. Thuis leek het altijd alsof ik er veel meer had, maar daar waren de plankjes natuurlijk veel kleiner. Toch wilde ik die kast voller hebben. Iedere keer als ik langs de plankjes liep, fluisterden ze: ‘’Vul ons! We hebben het koud.’’ Zo gezegd, zo gedaan. Twee jaar na het inruimen van mijn kast, maakte ik een nieuwe foto. Eerlijk gezegd schrok ik behoorlijk van het verschil. Boeken zijn niet gratis. Bovendien staan sommige boeken al sinds het inruimen ongelezen op hun plaatsje.

2b2c8eca909cdea9e8dd80408616a3d8.jpgLoop met me mee. Achter de letters I LOVE YOU staan een paar favoriete series: Hof van Doorns en Rozen, Hof van Mist en Woede en Hof van Vleugels en Verwoesting van Sarah J. Maas. Het duurde één hoofdstuk voordat ik verkocht was aan deze serie. Bij Hof van Vleugels en Verwoesting kreeg ik zelfs kippenvel tijdens het lezen. Dit is echt mijn favoriete serie sindsdien. Silber, het eerste boek der dromen, Silber, het tweede boek der dromen en Silber, het derde boek der dromen van Kerstin Gier vond ik ook een briljante serie. Hoe tof zou het zijn om binnen te kunnen wandelen in andermans dromen? Verder staat op dit plankje nog de Touching Juliette-serie: Vrees me, Breek me en Vetrouw me van Tahereh Mafi. De schrijfstijl is anders dan de andere boeken die ik lees, maar na verhalen over Heel me ben ik toch een beetje bang om door te gaan in deze serie. Dit boek ligt sinds mei op mijn tsundokustapel. Het laatste boek op deze plank is Everless van Sara Holland. Die plottwist. Sprakeloos. Het vervolg Evermore komt uit in januari 2019. Dit boek staat heel hoog op mijn wishlist. 

Maar met zo’n tsundoku-kast is het eigenlijk belachelijk dat ik nog een wishlist durf te maken. Links staan alle boeken die ik nog moet lezen. Acht planken van de tweede foto - rij 1: plank twee tot en met vijf en rij 2: plank twee tot en met vijf - zijn nog ongelezen. Als ik nu een nieuwe foto zou maken zouden dit alweer negen planken zijn. En dan heb ik het nu alleen over de YA-kant van mijn kast. Aan de andere kant van mijn kast – de ‘adult’ kant – staan ook nog zeven planken vol met ongelezen boeken. 

De titel is daarom natuurlijk een grap. Tsundoku-lezer zijn zit in mijn DNA. Als kind wilde ik het volgende boek al hebben, terwijl ik het vorige boek nog niet uit had. Als tiener waren de boekenplanken in mijn slaapkamer zo vol dat de plankjes lichtelijk doorbogen. Als volwassene koop ik ieder boek dat ik wil hebben; eenmaal thuis verdwijnt het op mijn tsundoku-stapel, oftewel in mijn zelfgemaakte wand-in-beslag-nemende boekenkast. Van ruimtegebrek is er nog geen sprake, indien nodig kan ik mijn lage boekenkast nog vullen.

18753dfb8fa0b77c6176fa22337c2add.png


Bedankt voor het langskomen. Welke pareltjes staan in jouw boekenkast?

Ik doe mee aan Hebban Open Podium!

Reacties op: Ik, tsundoku-lezer? Komt door de kast

Gesponsorde boeken