Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Eric Herni Boekverkoper

Blogpost: Eric Herni

Internet

01-11-2021 door Eric Herni 2 reacties
Eind jaren tachtig begon ik met de boekensite Thrillers & Detectives. De allereerste website voor en over het spannende boek. Voornamelijk een database met auteurs en de door hun geschreven boeken. De tekst van de achterflap en nog wat relevante informatie. Bij de meeste boeken gaf ik een sterrenwaardering en soms een korte recensie. Internet bestond nog maar een jaar en er was nog niet veel op te vinden. Vrij Nederland noemde het de beste boekensite van Nederland. Hoewel ik dat leuk vond moet ik er wel bij vertellen dat het toen ook de enige website was. Ik was ermee begonnen nadat ik de jaren daarvoor veel grafisch werk deed voor bulletin boards. Voor de kenners: het tekenprogramma The Draw waarbij je alleen maar gebruik kon maken van ASCII tekens. Een geweldig programma met veel mogelijkheden maar anno 2021 een gedrocht waar zelfs kinderen geen plezier meer aan beleven. 

Ik begon mijn website uit nieuwsgierigheid. Hoe werkte het internet? Het was veel groter dan de wereld van bulletin boards en vooral grafisch waren de mogelijkheden enorm. Vergeleken met vandaag de dag was ook dit natuurlijk kinderspel, maar toen keek je je ogen uit als je binnen een gif of jpg-plaatje meerdere links naar andere pagina’s kon maken. De website groeide en zag er voor die tijd geweldig uit. Na ruim een jaar had ik het echter wel weer gezien. Een bekend fenomeen in mijn leven. Als het moeilijk en onbekend is vind ik het prachtig, maar als ik alles enigszins heb doorgrond is de interesse soms weer snel voorbij. Toen ik stopte met mijn website, kwam Sander Verheijen ruim een jaar later met Crimezone. Een mooie website met een forum. Ik ging schrijven voor zijn website en kwam in contact met Kim Moelands. Toen die vertrok bij Crimezone zat ik na te denken om weer een site te beginnen. Samen met Kim. Vooral omdat het mij leuk leek om ook een forum te starten. Ik was nieuwsgierig hoe dat ging. 

Binnen een paar maanden was de Ezzulia website in de lucht en deden wij in een paar jaar tijd honderden interviews met bekende en beginnende auteurs uit binnen- en buitenland. Met Kim Moelands, Natasza Tardio, Carien Touwen, Gerd Boeren, Natascha van der Stelt, Josefien Hoenders, Jurgen Joosten en vele anderen. Met de hulp van werkelijk tientallen auteurs, waaronder onder andere Loes den Hollander, Charles den Tex, Simon de Waal, Simone van der Vlugt, Marelle Boersma en Paul Goeken. Het werd een groot succes. Zo erg zelfs dat het op echt werk begon te lijken en ik nergens anders meer tijd voor leek te hebben.               

Ook typisch iets voor mij: stoppen op het moment dat ik werk uit handen moet gaan geven. Moeite om te delegeren en te vertrouwen op andere mensen. Ezzulia stierf een langzame dood en hoewel het forum nog bestaat is de website ter ziele gegaan. Ik had er vrede mee, had plotseling weer vrije tijd en zin in nieuwe avonturen. Een eigen winkel bijvoorbeeld. Iets waar ik nooit aan was begonnen omdat ik alleen maar beren op mijn weg zag. Nog een rode draad in mijn leven. Geldlenen bij een bank, aansluiting bij een inkooporganisatie, op zoek naar een locatie. Toen ik uiteindelijk toch besloot het te doen, bleek het best wel mee te vallen. Het was moeilijker om er een succes van te maken. We begonnen eind 2013, vlak voor de feestdagen. De eerste twijfels kwamen in januari, toen er plotseling minder mensen kwamen die ook nog eens minder kochten dan bij de vorige eigenaar. 

De problemen werden ieder jaar groter. Ik kon mijn plannen niet uitvoeren omdat de bank niet wilde meewerken. Op televisie maakte ze reclame met Umberto Tan die een balletje trapte bij een ondernemer in Brazilië. De mogelijkheden waren eindeloos, wilde de bank uitstralen. In de praktijk hadden ze spijt dat ze in zee waren gegaan met een boekverkoper in Almere-Haven. Het succes voor mijn winkel kwam pas nadat de bank uit het zicht was verdwenen. Vanaf 2019 begon het te lopen, het balletje rolde de goede kant op. Voor mij meestal een teken dat het tijd is om te stoppen, maar ik heb het gelukkig nog teveel naar mijn zin. Nieuwe uitdagingen.

Ik heb mijn plekje gevonden in Almere-Haven.

Reacties op: Internet