Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Rudy Soetewey Auteur

Blogpost: Rudy Soetewey

Internet en vakantie.

Het is een oefening die ik iedereen kan aanraden. Ga eens een weekje op vakantie naar een plek waar je niet kan beschikken over een internetverbinding. Niet alleen geen wifi. Neen. Géén internet. Dus: geen mail, geen Facebook, geen Twitter, geen YouTube, geen gesurf naar nieuwssites... Niks. Nada. Liefst zonder het vooraf te weten - al is dat moeilijk als je de oefening wil doen, natuurlijk :-)
Eerste reflex ter plaatste? Zou ik dan niet gewoon even met m'n smartphone surfen? Of snel een keertje m'n mail checken? Je weet maar nooit: misschien is er wel iets belangrijks binnen gekomen. En het kan toch geen kwaad?
Eén keertje? Per dag?
Eéntje per dag, dat kan toch geen kwaad: klinkt dat niet een beetje als een afkickende verslaafde?
Internet rules the world. We kunnen niet meer zonder. Alles draait rond het world wide web. Natuurlijk wéten we het allemààl. Maar eraan verslaafd? Neen, hoor. Wij niet. De anderen misschien. De jeugd, bijvoorbeeld. Maar wij? Nope.
Al zou je toch wel graag vooraf hebben geweten dat er geen internetverbinding was in dit hotel.
Hoezo? Waarom? Zou je dan een ander hebben geboekt, misschien? Tiens...
En toch... Na een tweetal dagen zonder internet gebeurt er iets vreemds. Het lijkt ineens alsof je minder gestresseerd bent. Logisch, denk je eerst: het wegvallen van de spanningen is gewoon het gevolg van het feit dat je op vakantie bent. Ja, toch?
Tot het je begint te dagen. Je bent op vakantie, je bent actief bezig, je brengt veel meer tijd door in de buitenlucht, én... je weet totaal niet meer wat er op je werk en in de rest van de wereld gebeurt. En je ontdekt ineens dat je je nu eenmaal geen zorgen kùnt maken over wat je niet weet. Wat niet weet, niet deert. Exact.
Jamaar, als wereldburger moet je toch...
Wéreldburger? Grapje, zeker? De wereld begint in je eigen straat. En al dat gedoe over globalisering, dat is... gedoe. Levensgevaarlijk gedoe, dat wel. Een ander woord voor de 'wet van de jungle'. De grootste wint alles, en mag de kleintjes opeten, en als die reclameren, zullen de advocaten van de groten het wel oplossen. Maar met die wetenschap ben je niks. Het enige gevolg van de aandacht die je aan de actualiteit besteedt, is een hoger stressniveau. Ongezònd hoger.
Geloof je het niet? Prima. Maar doe eens een keertje volgende oefening. Bekijk eens een week lang het tv-nieuws en de websites van de zenders, en noteer gewoon wanneer er iets voorbijkomt waar je je zorgen over maakt, en wat dat dan is. (Voorbeelden? De oorlog in Oekraïne, Groeiend aantal terreuraanslagen, grenzeloze hebzucht van superrijken - HSBC - schaamteloze beslissingen van politici, algemene verarming, smeltende pensioenen...) Als men je dagelijks 'op de hoogte houdt' van al die items, stimuleert men alleen maar de angst.
Wat als dàt de bedoeling is? Want bange mensen zijn makkelijker te manipuleren. Of is het echt enkel en alleen hebzucht?
Weet ik niet. Niemand wéét het echt. Maar gezonde achterdocht lijkt me een goede houding.
Conclusie, wat mij betreft? Ga gewoon een keertje meer op vakantie naar plaatsen waar géén internet is. Goed voor de geestelijke gezondheid. Echt wel.

If you ever start to feel too good about yourself, they have this thing called the Internet, and you can find a lot of people there who don't like you.
Tina Fey

Reacties op: Internet en vakantie.