Blogpost: Barisca

James Herriot

Inmiddels is het 2 jaar nadat ik onderstaand blog schreef..... en is er een nieuwe serie van All creatures great and small te zien op BBC First met andere acteurs, maar de dieren zijn gebleven.


Het begin
Toen ik op de basisschool zat, was na schooltijd altijd de serie All creatures great and small op de televisie. In het Nederlands heette de serie James Herriot. James Herriot was een pseudoniem van Alf Wight, een veearts in Yorkshire. James Herriot was de naam van een voetballer die hij bewonderde. Alf Wight had gestudeerd in Schotland maar in de jaren ‘30 van de vorige eeuw was het heel moeilijk om een baan te vinden, ook voor veeartsen. Hij reageerde op een advertentie van Donald Sinclair, die in de boeken Siegfried Farnon heet. De boeken en de serie beginnen hier, op het moment dat James solliciteert bij de excentrieke Siegfried en wordt aangenomen.

De boeken en de serie
De serie en de boeken lieten me kennismaken met Groot Brittannië, Darrowby om precies te zijn een fictief dorpje. Het ademde een sfeer van vriendschap, dieren en mensen. Het leven was niet makkelijk in 1937, medische hulp zoals antibiotica was nog niet ingeburgerd, maar toch spreekt uit elk verhaal van James Herriot een diepe liefde voor het land en de dieren.
Naast zijn werkzaamheden als veearts, schreef James Herriot ook over zijn huis dat een onderdeel van de praktijk was, over zijn vriendschap met Siegfried en Tristan Farnon (Brian Sinclair was zijn echte naam, maar deze werd in de boeken nooit gebruikt). De gebroeders Sinclair woonden er ook en Mrs Hall, de huishoudster zorgde voor het huishoudelijk deel. Tristan studeerde voor dierenarts en was aartslui tot ongenoegen van Siegfried. Dit leverde zeer komische situaties op als Tristan weer eens iets stoms deed en Siegfried ontplofte.
James werd verliefd op Helen en ook die geschiedenis werd beschreven. Later schreef hij ook over zijn kinderen en zijn periode dat hij en zijn collega’s in de Tweede Wereldoorlog meevochten, James was RAF piloot. 
Maar de dieren blijven zijn grote liefde. Grote paarden, koeien, katten en honden. Van alle honden is Tricky Woo de meest bekende geworden. Tricky Woo was een verwende pekinees die met zijn bazinnetje Mrs Pumphrey in een groot huis woonde. James werd als snel tot oom Herriot gebombardeerd, tot grote hilariteit van zijn collega’s.

Alf Wight
Alf Wight trouwde met Helen en zij kregen 2 kinderen, een zoon Jim, die later ook dierenarts werd en een dochter Rosie, die later arts werd. Zijn vrouw Helen raadde James Herriot aan om zijn verhalen op te schrijven, dankzij haar schreef hij de boeken en werd later de serie opgenomen.
In 1995 stierf Alf Wight. Zijn oude praktijk is inmiddels een bezoekerscentrum ter nagedachtenis aan hem geworden, inclusief standbeeld.
Zijn zoon is inmiddels een gepensioneerde dierenarts en zijn dochter werd dokter.
Namen
De namen die ik in dit blog gebruik, zijn de namen uit de boeken. De namen van de acteurs zijn Christopher Timothy (James Herriot), Robert Hardy (Siegfried Farnon) en Peter Davidson (Tristan Farnon).

Titels
De titels van zijn 4 dikke boeken vormen samen een refrein van een bekend Engels kerklied:
All things bright and beautiful
All creatures great and small
All things wise and wonderfull
The Lord God made them all.
Daarnaast zijn nog vele andere titels verschenen, vooral de honden- en kattenverhalen waren zeer populair.

Onvergetelijk
Voor velen is James Herriot onvergetelijk geworden door zijn boeken en later de serie, waaruit zoveel liefde voor het land, de bewoners en de dieren spreekt.Reacties op: James Herriot

Gesponsorde boeken