Blogpost: Robin

Judge a book by its cover

We kennen allemaal het spreekwoord ‘Don’t judge a book by its cover’. Het vertelt dat je niet op het uiterlijk af moet gaan, maar eerst iemand beter moet leren kennen. Maar laten we het spreekwoord eens heel letterlijk nemen. Is een boek aan zijn buitenkant te beoordelen? Persoonlijk denk ik van wel.

Er komt een moment dat de schrijver klaar is met zijn verhaal, nu het manuscript is afgerond en het is tijd om het verhaal om te zetten naar een werkelijk boek. In dit proces zal de schrijver ervoor willen zorgen dat het uiterlijk van het boek bij de inhoud van het verhaal past. Dit is toch niet meer dan logisch? Hierbij zoekt hij kleuren uit die bij de sfeer van het verhaal passen, plaatjes die bij het onderwerp passen en een vormgeving dat bij de structuur past.

Waar het op neer komt is dat de schrijver ontzettend veel tijd in de vormgeving van zijn boek stopt, want hoewel dit misschien niet het belangrijkste punt is, het moet toch bij de rest passen. Het uiterlijk is een middel om lezers nieuwsgierig te maken naar het boek en moet dus aantrekkelijk zijn. Het moet ook de juiste doelgroep aanspreken, wanneer hij fans van vampierboeken zoekt, zal hij ervoor zorgen dat er een referentie naar vampieren op zijn boek staat. Je zult dus niet snel misleidende covers tegenkomen.

Natuurlijk heb je ook wel eens boeken waarbij de vormgeving niet helemaal gesmeerd liep en waarvan het eindresultaat eigenlijk niet zo mooi was. Dit zijn de boeken die je dan beter niet aan zijn uiterlijk kan beoordelen (of juist wel, omdat ze een vreselijk raar onderwerp laten zien). WTFbadromancecovers (wtfbadromancecovers.tumblr.com/) is een Tumblr die deze lelijke boeken verzameld en daar moet je echt eens op kijken.

Het uiterlijk van het boek zegt dus zeker wel iets over het verhaal, daarom is het ook wel eens leuk om niet beïnvloed te worden door de buitenkant. Dit zou een leuk idee kunnen zijn voor bibliotheken of boekenhandels: blind date boeken. Hierbij is de kaft van het boek ingepakt en staat in een paar trefwoorden omschreven waar het boek over gaat. Ik ben al een tijdje op zoek naar een winkel waar ze dit doen, maar tot nu toe zonder succes. Ik houd ontzettend van verrassingen en daarmee heb je me dan ook. Het zou goed kunnen dat je een vreselijk saai boek uitpakt, maar dan is het ook mijn eigen schuld.

Dus, judge a book by its cover! Tenminste ik weet zeker dat ik beïnvloed wordt door het uiterlijk van een boek. Ik denk ook dat dit terecht is en denk dat veel meer mensen dit doen. Dit werd al bevestigd toen ik afgelopen week het bovenstaande boek tegenkwam, het zag er zo mooi uit, als het niet zo duur was, stond het nu op mijn boekenplank.

Beoordeel jij een boek op zijn uiterlijk?

Lees verder op mijn site

Reacties op: Judge a book by its cover

Gesponsorde boeken