Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Liesbeth Jochemsen Auteur

Blogpost: Liesbeth Jochemsen

Kinderboekenweek (deel 3)

Van 2 t/m 13 oktober was het Kinderboekenweek. In deze dagen werd er extra aandacht besteed aan kinder- en jeugdboeken. In het kader daarvan vandaag een gastblog van Jesse van Willigenburg.

Iedereen kan een boek schrijven (en drie tips om daarbij te helpen)” door Jesse van Willigenburg
Met regelmaat hoor ik van mensen dat ze ooit schreven, maar op een gegeven moment gestopt zijn. Schrijven is een van die dingen waar je makkelijk aan begint, maar waarvan het heel moeilijk is om er goed in te worden. Je moet weten waar een goed verhaal uit bestaat en wat het verschil maakt tussen ‘je bent schrijver’ en ‘oh, je schrijft verhaaltjes, wat leuk!’
Daarnaast helpt het om een redelijk brede woordenschat te hebben en om te weten wat wel/niet werkt in een personage of karakter. Dan is er nog het tegengas wat beginnende auteurs vaak ervaren. Van andere auteurs die neerkijken op andermans werk omdat het ‘geen literatuur is’ of omdat je nog niets hebt uitgegeven. Van uitgeverijen die pas na een half jaar antwoord geven, of helemaal niets van zich laten horen. Van hun omgeving die hen vertelt: ‘zoek een echte baan!’
Mijn eerste tip: Doe het. Gewoon doen. Als jij een idee hebt voor een verhaal (en dat hoeft nog niet eens een compleet of goed idee te zijn!), ga er voor zitten en zorg dat het op papier komt te staan. Dit is jouw ding, dus spreek en handel daarnaar. De wereld zal voor je wijken.
Mijn tweede tip: Doe het veel. Oefenen, oefenen, oefenen. Fanfictie schrijven van je favoriete boek, serie of film is een prima begin en grove fouten maken is in dat genre heel normaal. De beste plek om te leren!
Mijn derde tip: Doe het voor de lol. De meeste schrijvers, zelfs de succesvolle, verdienen er niet genoeg aan om van te leven, maar dan kan het alsnog een hele leuke hobby zijn. Waarschijnlijk ben je niet de nieuwe Tolkien of Rowling, maar dat wil niet zeggen dat je geen goed verhaal kan vertellen waar anderen met plezier naar luisteren. Een reis, een conflict, een oorlog of een boodschap, verborgen tussen de letters die woorden en zinnen vormen, dat geeft diepgang en maakt onze wereld mooier.
Tot slot, mijn laatste tip en misschien belangrijkste advies aan nieuwe, jonge en oude schrijvers: Doe het voor jezelf. Als je er echt mee aan de slag wilt, is er absoluut een plek voor jouw verhaal in de wereld. Of zelfs voor jouw boek in de winkel, maar dat kost heel veel tijd, moeite en oefenen. Omring jezelf met anderen die dezelfde hobby hebben, leer van elkaar en maak er wat moois van, in je eentje of met elkaar. Maal je verhaallijnen en karakters door je hoofd, keer op keer op keer. Diamant wordt gevormd onder hoge druk. Alles wat jij nodig hebt is pen en papier, waar wacht je nog op?

Jesse van Willigenburg is opkomend fantasy-auteur bij Godijn Publishing. Op 25 januari 2020 lanceert hij zijn debuut ‘Mianara, deel 1 – Verraad’ met 9 andere getalenteerde schrijvers die hun eigen projecten die dag de wereld in sturen. Ook heeft hij een (Engelstalige) blog op  https://skilltreeblog.blogspot.com/.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Kinderboekenweek (deel 3)