Blogpost: Pioen

Klómpelómpe, ouderwets breien

02-12-2019 door Pioen 1 reactie
Al weken en weken ligt dit boek uit de bibliotheek op mijn tafeltje.
Steeds weer blader ik erin.
Nadat ik het boek weer bij de bieb had ingeleverd, heb ik hem opnieuw geleend.
Zo'n bijzonder boek? Jazeker....

Toch is er iets vreemds mee aan de hand.
Ik zag de aankondiging van dit boek in een tijdschrift, ik dacht in de libelle.
Op de voorkant staat een meisje met een gebreide muts, met een gebreid verstje en een gebreide rok, voor een staldeur.
Het kon zo een plaatje uit de jaren 50 zijn.

Ik maakte een foto van de voorkant en appte het plaatje naar de vriendin van mijn jongste zoon, die net zwanger was. Mijn beeld was.....kijk eens wat tuttig.

Zij appte terug....kun jij ook breien?

Er waren hier al wat lapjes naartoe gekomen, met wensen om iets te naaien voor de baby, een slaapzak, bebynestje, een boxkleed en boxpakje uit een oud jurkje van haar....

Vol bravour appte ik terug: natuurlijk!!!
Zo van....welke a.s. oma kan nou niet breien? Natuurlijk kan ik dat.

Ze bleek de patroontjes echt leuk te vinden en gaf mijn zoon staaltjes van kleuren mee, oker, donkermintgroen...
Gelukkig is oker net een trendkleur. Al zou ik het niet kiezen voor een baby, zij was overtuigd dat die kleur goed is. Ik kocht wat wol en ging aan de slag.

Dat viel nog heel niet mee. Werken met een rondbreinaald was nieuw voor me, maar nadat ik over stapte op 4 naalden had ik een begin van iets ronds. Maar hoe nu verder, een trui in één stuk breien van boven naar beneden heb ik niet eerder gedaan. Gelukkig kwam een Duitse vriendin langs, die het patroon voor mij uittekende. Rondbreien doen ze in Duitsland wel vaker. Met de tekening erbij leek het minder moeilijk. Ik breide dapper door. Tot ik bij de mouwen kwam en 4 steken erbij op moest zetten. In het patroon lijkt het alsof die bij het voopand aangezet moeten. Na een halve mouw, had ik dus een okselgat gebreid. Uithalen, uithuilen en opnieuw beginnen.

M'n schoondochter was heel blij met het truitje en zocht zorgvuldig een knoop, die ik weggegooid zou hebben en maakte het truitje af. 
En...ze haalde meteen donkerbruine wol voor nog zo'n truitje, een maatje groter.
Daarna maakte ik van het restant bruin, met oker, groen en blauw nog een 3e exmeplaar.
Het boek kan nu wel terug, want ik ken het patroon bijna uit mijn hoofd.

Ik wilde het boek op Hebban toevoegen aan mijn Challenge, want waar is waar, dit boek heb ik helemaal gelezen.
Het is in eerste instantie niet te vinden, want op Hebban is de titel verbasterd. Er is een m weggevallen. De titel is klompelompe, met streepjes door de o's.

Ik heb in het boek niet kunnen vinden wat dat woord betekend.
Als aanstaande oma vind ik in het boek veel breipatronen, voor baby's  en peuters in veel maten, dat is fijn.De meesten worden gemaakt op een rondbreinaald. De beschrijving klopt niet altijd.

Ik hoor nu dat veel aanstaande moeders deze breipatronen geweldig vinden. Zelf krijg ik beelden van vroeger, gebreide broekjes, jurkjes. Maar goed, als ze het mooi vinden en zelf de kleur en het materiaal kiezen, vind ik het leuk om de patronen uit te pluizen en te maken. Iedereen blij.
Ik breide zo aan het oma worden en ben nu wel heel benieuwd naar hoe de truitjes mijn kleinzoon staan, want, echt waar ik begin ze echt mooi te vinden. Het leuke is dat je van één patroon steeds meerdere varianten krijgt.

Reacties op: Klómpelómpe, ouderwets breien

Gesponsorde boeken