Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: VictorDLV

Koboplus - een supermarkt waar je van alles in je karretje mag gooien zonder af te rekenen

04-06-2017 door VictorDLV 1 reactie
7107fefbba42cba7e4ac6a9a599beb3c.pngHermans wel, Buwalda niet. Haasse wel, Lydia Rood en Havank ook. Voor net iets minder dan een tientje per maand kun je met Koboplus zo’n 40.000 boeken in de Nederlandse taal lezen. Niet alle uitgeverijen durven het aan hun ‘backlist’ op deze Spotify-achtige manier online te gooien. Lebowski (natuurlijk, zou ik bijna zeggen) wel, de Bezige Bij (‘al problemen zat’) niet. Is het de moeite waard, vraagt iedereen. Ik vind van wel. Rare oude boeken en bepaalde genres vind je niet, en ook sommige bestsellers moeten apart worden afgerekend, maar voor de leesliefhebber is er veel te genieten. Een paar voorbeelden.

Met We love lit lezen we nu HermansNooit meer slapen. ‘Potverdomme’, denk je dan, die man had wat te vertellen. Waar ligt ook weer mijn exemplaar van Het sadistisch universum? Geeft niet, zit in Koboplus. Mensen wálgen van Bonita Avenue. Maar ik vind die ADHD-stijl leuk. Even kijken of er meer is van Pieter Buwalda… …helaas. Literatuurfringefanaat Jaap ten Haaff schrijft over vergeten werk van L.H. Wiener. Daar word je nieuwsgierig van. Maar om voor zo’n bevlieging nou 7,50 uit te geven... Koboplus: jahoor die heeft ‘m. Van Hella Haasse heb ik al veel staan, maar in de discussie over haar boeken naar aanleiding van mijn mini-monografie op We love lit noemen mensen titels die me eigenlijk helemaal ontschoten zijn. Even kijken op Koboplus… …Yes! De stijve detectives van Havank vond ik nooit wat aan. Maar er zijn mensen die het práchtig vinden. Je vindt ze op Koboplus. Lydia Rood schrijft stukken sappiger dan Heleen van Rooyen. Te vinden op Koboplus.

De technische integratie is behoorlijk goed, al klagen sommige mensen als ze via bol.com een account aanmaken omdat hun kobo-account de plusboeken dan niet herkent. Je krijgt ook vreemde mededelingen over previews die gedownload zijn (zo ziet de reader kennelijk je plusboeken), maar verder leest het als een zonnetje. Kortom. Als je een bestsellerkoper bent, fan bent van bepaalde auteurs, als je niet veel leest, als je houdt van hele specifieke genres (Manga), dan schiet je niet zoveel op met Koboplus. Maar als je een literaire omnivoor bent met een oneindige letterhonger, als je met een gebroken been in het ziekenhuis ligt, als je dol bent op onbekende boeken van minder bekende schrijvers, dan is het of je in een reuzensupermarkt bent waar je van alles in je karretje mag gooien zonder te hoeven afrekenen.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Koboplus - een supermarkt waar je van alles in je karretje mag gooien zonder af te rekenen