Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Heidi

Koch! De Duitse keuken anno nu!

15-02-2015 door Heidi 2 reacties

Ik zag een korte vermelding van Koch! De Duitse keuken anno nu! in een tijdschrift en ik was gelijk geïnteresseerd. Jaren geleden heb ik een jaar in Duitsland gewoond en ook zijn wij als gezin regelmatig in Duitsland op vakantie geweest. Alhoewel de Duitse keuken niet wereldberoemd is heb ik goede herinneringen aan het eten. Ik was dan ook blij verrast met dit kookboek wat mij de kans geeft om herinneringen op te halen door oude vertrouwde gerechten te maken op een hedendaagse manier. Van heerlijk ragout, verschillende soepen, kaassoufflés en zoete lekkernijen. Dit kookboek is rijkelijk voorzien van aantrekkelijke foto’s bij de verschillende recepten. 

Ik heb de kipragout met champignons gemaakt:
(voor 4 eters)
6 kippenpoten (scharrelkipjes)
Zout, witte peper
1 eetlepel bloem, plus wat extra
1 eetlepel gezouten boter
250 gr. witte champignons
500 ml. kippenbouillon
100 ml. droge witte wijn
125 gr. crème fraiche
1 theelepel mosterd
1 theelepel citroensap + 1 theelepel fijne citroenrasp
2 eetlepels selderijgroen 

Verwijder het vel van de kip. Breng het vlees rondom op smaak met zout en peper en wentel licht door wat bloem. Smelt de boter in een ruime pan en braad daarin de stukken rondom heel licht aan – ze moeten wit blijven. Neem ze uit de pan.
Maak de champignons schoon en snijd in plakjes. Verwarm ze heel kort in het braadvet, bestuif met 1 eetlepel bloem en giet er dan al roerend de bouillon en wijn op. Breng aan de kook, doe de kipdelen er weer bij en kook ca. 25 min. op middelhoog vuur. Neem de kip uit de saus en laat iets afkoelen. Doe de crème fraiche en mosterd in de pan, roer goed los en breng de saus op smaak met zout, peper, citroensap en -rasp.
Maak het vlees van de kipdelen los van de botten en verdeel in ‘hapklare’ stukken. Was de selderij en schud droog. Voeg de kip en selderij toe aan de saus. Verwarm nog even door en serveer, bijvoorbeeld met een mengsel van wilde-witte rijst en peultjes.(deze kipragout hoort lelieblank te zijn; vandaar dat de kip niet bruin wordt gebraden en witte champignons worden gebruikt) 

De hoeveelheid voor 4 personen klopt wel. Ik had er geen rijst bij maar een zelfgebakken vers donker vloerbrood. De ragout was heerlijk. Maar ik moet eerlijk zeggen dat hij oorspronkelijk te vochtig was. Ik heb de ‘saus’ dan ook met maïzena dikker gemaakt. De volgende keer zou ik de bouillon per lepel toevoegen om te zien hoe nat het wordt. Koken uit het kookboek ga ik zeker nog vaker doen. Voor vanavond staat de kaassoufflé op het menu.

Door de eenvoudig te maken recepten is het een handig kookboek om te hebben voor als je snel tussendoor toch nog even iets wilt kokkerellen. Ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar bij de supermarkt en veel zal de gemiddelde kok zelfs standaard in huis hebben.

Koch! De Duitse keuken anno nu.
Door: Liesbeth en Marijne Thomas
Uitgeverij Aagje Blok 

Reacties op: Koch! De Duitse keuken anno nu!

Gesponsorde boeken