Meer dan 6,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: mjvanholsteijn

Kunstmatige intelligentie, een bedreiging?

Kunstmatige intelligentie (beter bekend als A.I.) is nog een relatief jonge techniek, maar het ontwikkelt zich vrij snel. Wanneer de meeste mensen ‘kunstmatige intelligentie’ horen, denken ze aan sciencefiction, waarin robots samenzweren om de wereld met geweld over te nemen. Aan de ene kant zit er iets in, maar aan de andere kant zijn deze ideeën niet heel realistisch. Nu is de vraag: kan kunstmatige intelligentie een bedreiging voor de mensheid vormen?

Detroit: Become Human

Op 25 mei 2018 kwam op de Playstation een nieuw spel uit: Detroit: Become Human. Het spel speelt zich af in 2038 (ja, dat is al over twintig jaar en het is nog realistisch ook) en draait om het leven met androids, of: robots. Deze robots zien er levensecht uit, praten als mensen en hebben een geprojecteerde huid. Ze zijn geprogrammeerd om de dagelijkse taken van de mens over te nemen en de mens in zijn problemen te helpen. Niet alleen fungeren ze als hulpje van de mens, maar ook nemen ze de banen van de mensen over.

Wat centraal staat in het spel (let op: spoilers) is dat de robots bewust worden van hun omgeving en van zichzelf. Buiten hun programma’s om beginnen ze eigen keuzes te maken en hun bazen te negeren. Het spel zet de robots neer als een nieuw volk, die allemaal naar één plek vluchten: Jericho. Samen starten ze een revolutie en vechten de robots voor gelijke rechten, respect en gelijkheid. Ze zien zichzelf als slaven en willen dat ze gelijk komen te staan met de mensen.

In dit scenario krijgen de robots dus een bewustzijn. Misschien dat dit nog het minst realistische is van het spel, want de mens weet zelf nog maar heel weinig van bewustzijn af. Natuurlijk is het spel gemaakt voor entertainment en zijn bepaalde concepten iets overdreven, voor het dramatische effect, maar dat betekent niet dat het niet realistisch is. Kunstmatige intelligentie kan zeker zorgen voor een strijd tussen mens en robot, het ligt maar net aan hoe voorzichtig we met onze eigen toekomst zijn.

Gevaren van kunstmatige intelligentie
Wat zijn dan de gevaren van kunstmatige intelligentie? Nick Bostrom heeft tijdens een TED-talk uitgelegd wat kunstmatige intelligentie kan, wat het kan worden en wat de mens moet doen om het tegen te houden. 



Zoals Nick Bostrom zegt, is kunstmatige intelligentie gemaakt om problemen om te lossen. Voorheen bestond AI vooral uit een handmatig geoptimaliseerd programma, waardoor een robot één speciale taak efficiënt kon uitvoeren. Nu zijn de robots en programma’s zó geprogrammeerd dat ze zelf leren hoe ze een probleem op moeten lossen. De mensheid wordt dan niet langer de oplosser, maar we laten het oplossen over aan kunstmatige intelligentie.

Aan de ene kant heeft dit een glorieus, gouden randje, maar het kan ook slecht uitpakken. Vooral wanneer de doelen van de mensheid en de robots niet overeenkomen. De mensheid heeft buiten het oplossen van een probleem ook nog andere doelen: we willen onze familie in leven houden, we hebben rekeningen te betalen, we hebben hobby’s en, als alles een beetje meezit, willen we ook nog meerdere generaties op deze planeet leven. Robots hebben echter maar één doel: het oplossen van een probleem. Dit is het conflict dat voor problemen kan zorgen.

Deze robots hebben geen moraal en zullen de slimste en efficiëntste oplossing voor het probleem kiezen, zelfs als het voor de mensheid slecht uitpakt. Een extreem voorbeeld: stel, we geven robots de opdracht het probleem van overbevolking op de lossen. Na veel denken en leren, zullen de robots tot de conclusie komen dat de meest efficiënte oplossing is: het uitroeien van het menselijke ras. Dit zullen ze niet doen met kwaadaardige redenen, maar simpelweg omdat het de beste oplossing is.

Is er een oplossing?
Nick Bostrom zegt van wel. Tenminste, hij is positief over het vinden van een oplossing. Hij heeft gelijk in zijn positiviteit, want eigenlijk klinkt de oplossing heel simpel: zorg ervoor dat robots dezelfde normen en waarden als mensen aanleren en dat zij respect hebben voor de menselijke doelen. Op deze manier zullen ze het uitroeien van het menselijke ras als oplossing verwerpen, omdat dit niet overeenkomt met de menselijke normen en waarden.

Dat zou de oplossing kunnen zijn, als de mens tenminste een beetje meewerkt. We zijn zelf verantwoordelijk voor het juist implementeren van kunstmatige intelligentie. We zijn zelf verantwoordelijk voor de technologie en dus moeten we zelf zorgen dat alles goed verloopt. Eén ding is zeker: er ligt een turbulente, maar interessante toekomst op ons te wachten; en alles ligt in onze eigen handen.




Lees verder op mijn site

Reacties op: Kunstmatige intelligentie, een bedreiging?