Blogpost: Eske Groeneveld

Leest een e-book net zo lekker?

Hoi.
Als boekenverslaafde heb ik natuurlijk al zoveel mogelijk maieren van lezen uitgeprobeerd (Ja, zelfs op de computer en mijn scharminkel van een smartphone), maar deze twee zijn toch het meest comfortabel: het normale boek en op de e-reader. Voor de vakantie had ik een e-reader gekocht, zodat ik geen twintig boeken mee zou moeten zeulen. Maar mijn moeder, altijd verstandig, vond dat ik toch een stuk of tien boeken van de bieb mee moest nemen, dus dat heb ik ook gedaan. Gevolg: ik hoefde niet zuinig te doen met mijn boeken, want, in tegenstelling tot mijn moeder, had ik veel vertrouwen in mijn spiksplinternieuwe e-reader, ter waarde van 13 keer mijn hele krantenwijk. 
De biebboeken heb ik niet allemaal gelezen, omdat ik die niet 's avonds kon lezen, want mijn zaklamp had het leven gelaten. De e-reader, daarintegen had zo'n handige verlichting in het scherm waardoor ik dat wel kon en meerdere keren was ik de tijd vergeten. 
En zelfs, als het wel zou kunnen, zou mijn hand
1. bevroren,
2. verlamd, of 
3. geplet raken doordat ik die boven de dekens moest houden en mijn boeken doorgaans dikke pillen zijn van minimaal driehonderd bladzijden.
Maar dat kunnen voordelen en nadelen zijn, vooral voor mensen die geen e-reader mee hebben en te veel lezen. (Ik in het tijdperk voor de e-reader) Met een e-reader heb je daar geen last van (behalve als je een e-reader hebt met scherpe hoeken, waar je van die deuken in je hand van krijgt) en kun je onbekommerd uren achter elkaar doorlezen... Totdat je er achter komt dat je hem voor het laatst hebt opgeladen toen je hem kocht en hij nu tijdeljik aan een winterslaap begint. 
Maar dat duurt meestal niet lang, mijn e-reader bijvoorbeeld laadt snel op, binnen een uur en dan duurt het nog ongeveer 20 uur lezen voordat de winterslaap weer zijn intrede doet. 
Eigenlijk is het dus 'gespiegeld': bij het boek raak ik op, en de e-reader raakt zelf op. Je moet je maar afvragen wat je het liefste hebt. 
Wat ook een nadeel is bij de e-reader: sommige e-books lijken simpelweg alsof iemand met haast ze om 3 uur 's nachts  heeft overgetypt en zelfs geen tijd had om er een simpele spellingscontrole doorheen te halen. In de ergste gevallen kan je niet eens raden wat er gestaan heeft. 
Ook niet alle boeken zijn al in e-book formaat te vinden. Het boekje over het elfenprinsesje van je kindertijd kan het wel schudden. 
Mijn conclusie is: op reis is een e-reader het best, maar er is toch niet veel dat kan tippen aan een lekkere kop thee met honing (of koffie), een plaid over je benen, een muziekje, een luie stoel en je lievelingsboek tijdens een regenachtige dag zoals vandaag. 

Doeg, de gekke boekenwurm
 

Reacties op: Leest een e-book net zo lekker?

Gesponsorde boeken