Blogpost: Denise Michelle Pol

Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers #11 Ver voorbij het Diepe Woud van Paul Stewart en Chris Riddell

Daar ben ik weer met een leestip! Dit keer heb ik een boek voor jullie uitgekozen dat ik heb gelezen toen ik een stuk jonger was, maar waarvan ik nog steeds enorm genieten kan. Het is een boek dat geschikt is voor lezers vanaf 12 jaar en misschien vind niet iedere tiener of volwassenne het leuk, maar je kunt altijd de gok wagen ;). Het boek dat ik vandaag ga bespreken, heet: Ver voorbij het Diepe Woud, en is het eerste deel in De Klif-Kronieken.
2ffde079b0f6d7e3c65e2d76e7ed80b0.png
Waar gaat het verhaal over?

In het duistere en mysterieuze Diepe Woud huizen allerlei fantastische volkeren en schepsels. Woudtrollen, slachters, drabkobolds, kijvende grotfeeksen en talloze andere proberen er te overleven onder het eindeloze gewelf van bomen.
En voorbij het Diepe Woud liggen nog onherbergzamere en gevaarlijkere gebieden: het Klifland, een braakliggende woestenij van wervelende nevelen en nachtmerries, het betoverende maar verraderlijke Schemerwoud, het stinkende, desolate landschap van het Slik...
Te midden van deze vreemde gebieden en wezens begint de jonge Twijg aan een hachelijk avontuur. Was hij braafjes op het pad gebleven, dan zou Twijg misschien nooit hebben ontdekt dat hij anders was dan de anderen - bijzonder.
Nu is hij op zoek naar zijn echte thuis, naar zijn lot.
Tijdens deze tocht botst hij op allerlei bizarre figuren - sommige gevaarlijk en weerzinwekkend, zoals de rotzuiger, andere aardig en mysterieus, zoals de schutvogel die als een beschermengel over Twijg waakt. En steeds, hoog boven het Diepe Woud, is het land van Twijgs helden, de luchtpiraten, legendarische avonturiers die op hun luchtschepen door de hemelen varen, en die Twijg dolgraag zou ontmoeten...

Waarom moet je dit boek lezen?

Allereerst wil je dit boek alleen al lezen vanwege de ontzettend gave tekeningen! Ik heb een zwak voor fantastische kunst en in de Klif-kronieken is er meer dan genoeg prachtigs te zien. Ik zal jullie een kleine impressie geven in deze blogpost (bekijk vooral die coole wereldkaart hierboven ook!).

263396666ae112fb0a90b6a423425736.jpgMaar je koopt een boek natuurlijk niet alleen vanwege de plaatjes, het verhaal moet ook goed zijn. Gelukkig is dat bij Ver voorbij het Diepe Woud zeker het geval. Hoofdpersoon Twijg is weer zo'n hoofdpersoon die onder je huid kruipt. Je leeft vanaf het begin met hem mee en kan alleen maar bewondering hebben voor zijn dapperheid en zijn doorzettingsvermogen. Twijg is geadopteerd en is altijd een buitenbeentje geweest in de gemeenschap van de woudtrollen omdat hij totaal niet op de andere trollen lijkt met zijn tengere postuur en zijn gladde huid. Dagelijks wordt hij gepest en niemand wil met hem omgaan. Zijn enige lichtpuntje is zijn moeder Spelda. Wanneer zijn moeder hem eindelijk vertelt dat hij geadopteerd is, besluit Twijg op avontuur te gaan om zijn echte ouders te vinden.

dd26204345e37a921a5cf9ab90d6e6c1.jpg

De worldbuilding in deze reeks is, zeker voor een jeugdboek, erg goed gedaan. De fantasie spat van de pagina's, maar de wereld blijft logisch en goed in elkaar zitten, waardoor Twijgs tocht goed uit de verf komt. De omgeving komt mede door de tekeningen echt voor je ogen tot leven. Bossen, barre landschappen, hutten van Slachters, de kolonie van drabkobolds (lijkend op een mierenkolonie), alles wordt even goed uitgewerkt waardoor het lijkt alsof je zelf in het boek meeloopt naast Twijg. 
De cast van vreemde wezens die Twijg tegenkomt zijn zeer goed neergezet en worden gedetailleerd beschreven (en verwerkt in de tekeningen) waardoor ook deze echt lijken. Geen enkele wezen is hetzelfde en allemaal zijn ze even fantastisch, wat ervoor zorgt dat je vol verwondering verder blijft lezen.

6cff6c02de6ea841be32a94818e4dec8.jpg

Rode draad in het verhaal blijft Twijgs emotionele zoektocht naar zijn afkomst en de mensen die onvoorwaardelijk van hem kunnen houden. Doordat deze rode draad erin zit, wordt het verhaal geen opeenvolging van rare ontmoetingen en fantastische avonturen, maar een coming-of-age verhaal waarin een jongen leert dat hij wel iets waard is en dat het leven meer voor hem in petto heeft dan de simpele levensstijl van de woudtrollen, die hem altijd als buitenstaander hebben behandeld. 

Kortom je wilt dit boek lezen omdat het vol zit met prachtige tekeningen, een ontroerende hoofdpersoon heeft die er na jaren van pesterijen achterkomt dat het leven lang zo slecht nog niet is, de worldbuilding prachtig is en een cast van vreemde, fantastische wezens heeft die superorigineel zijn. Bovendien wil je natuurlijk te weten komen wie die luchtpiraten zijn en wat Twijg met hen te maken heeft...
Een kleine tip voor degenen die de boeken willen aanschaffen: koop vooral de hardcovers want die hebben de mooiste voorkanten ;).

42c484c1d2f18cc61e62b71f81da7071.jpg 

    
 
f3e0c256fcedaddaa99a8f322ddcde67.jpg

Reacties op: Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers #11 Ver voorbij het Diepe Woud van Paul Stewart en Chris Riddell

Gesponsorde boeken