Blogpost: Denise Michelle Pol

Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers #5 Magic to the Bone van Devon Monk

Deze week hebben jullie twee tips van me tegoed, want ik had vorige week wat technische probleempjes. Deze week werkt de laptop echter weer naar behoren, dus op naar tip vijf! Tot nu toe heb ik vooral tips geplaatst voor de liefhebbers van YA, maar deze week wil ik een ander genre met jullie delen waar ik al jaren fan van ben. Urban Fantasy! Hier op Hebban is toevallig vandaag een mooi artikel over dit genre verschenen van de hand van Debbie van der Zande (Urban Fantasy in Nederland: hot or not?). In de twee tips die ik ga geven hoop ik jullie enthousiast voor het genre te maken. In deze blogpost begin ik met Magic to the Bone van Devon Monk.

Waar gaat het boek over?

Alles heeft een prijs. En ieder gebruik van magie eist iets van de gebruiker - dit kan een stevige migraine zijn of bijvoorbeeld de herinnering aan je allereerste kus. Sommige mensen willen echter gebruik maken van magie zonder die prijs te betalen. Deze mensen laten onschuldige mensen opdraaien voor de prijs van hun magie: een Offload. Wanneer dit gebeurd, moet een Hound (iemand die magie kan ruiken en traceren) ingeschakeld worden om de originele gebruiker te vinden. Allison Beckstrom is de beste Hound die er is.
Wanneer Allie ingehuurd wordt om uit te zoeken wie een onschuldige jongetje voor zijn of haar magiegebruik laat betalen, komt ze erachter dat haar vader hier iets mee te maken heeft. Zonder dat ze er iets aan kan doen, wordt ze teruggeworpen in de zakenwereld van haar vader waar spionage en zwarte magie alomtegenwoordig zijn.
Op haar zoektocht naar de waarheid zal Allie onvermoede krachten ontdekken, zowel in zichzelf als in de wereld om haar heen en komt haar leven op het spel te staan.

Waarom zou je dit boek moeten lezen?

Ten eerste voor de World Building. Ik ben nog nooit zo'n gave en originele wereld tegengekomen als die in de Allie Beckstrom serie. De manier waarop Monk de magie in onze alledaagse wereld weet te verwerken en dit ook nog logisch weet te doen, is fenomenaal. Hier geen magie die zonder moeite gebruikt kan worden. Nee, in Monk's wereld is magie niet iets dat je lichtvaardig gebruikt. Het is gevaarlijk. Het kan alleen gebruikt worden tegen een stevige prijs, die je lichamelijk of geestelijk pijnigt. Prachtig is dat Monk niet in de valkuil valt om haar hoofdpersoon immuun te maken voor deze prijsbetaling. Geen moment wordt dit onderliggende principe in de serie geschonden. Ten tweede is Allie een ontzettend leuke hoofdpersoon. Ze is een eenling, voelt zich op haar gemak in haar eigen gezelschap en weet wat er in de wereld te koop is. Ze is moedig, loyaal en staat haar mannetje. Haar familiesituatie is gecompliceerd en realistisch (geen perfecte gezinnetjes in deze serie!).
Ten derde is er de spanning en vaart. Vanaf bladzijde één houdt het boek je in zijn greep en het laat je niet meer los. Het is een echte page-turner. Spannend, echt en emotioneel.
Ten vierde is er de romantiek. De relatie tussen Allie en Zayvion is prachtig neergezet. Geen instant love. Geen liefdesdriehoek. Geen perfecte relatie. Gewoon twee mensen die hun fouten en eigenaardigheden hebben, maar perfect bij elkaar passen en elkaar in elke zin aanvullen.
Kortom dit boek moet je echt lezen. Alleen al om de totaal originele wereld van Devon Monk te kunnen aanschouwen. En als dat je niet overhaalt dan doet Allie het wel, die een briljant hoofdpersonage is. De serie heeft alles wat je zou kunnen wensen: spanning, mysterie, magie, romantiek, gevechten, achtervolgingen, ontsnappingen, noem het maar op.
4d6fe032cee2bf178d166da1d74bc1fa.jpg

Reacties op: Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers #5 Magic to the Bone van Devon Monk

Gesponsorde boeken