Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Ellen

Mijn boekenplankje van februari 2019

01-03-2019 door Ellen 13 reacties
Het tweede boekenplankje en dus blogje van dit jaar. Manlief naar de sportschool, El achter de laptop. Schrift er bij met de gelezen boeken van deze maand, met daarin de gemaakte aantekeningen en hop, aan de slag.

Zoveel als ik in januari las heb ik nu niet waargemaakt. Dat zou ook wel een beetje van de gekke zijn (ik las er 14 in januari) en dan zou ik mijn gestelde doel (100 boeken) wel heel snel voorbij schieten. Er is ook nog een leven naast het lezen... Toch??? Hahaha, wat zeg ik nou? Natuurlijk moet er ook gewerkt worden, het huis wil ook wel eens een stofzuiger zien of iets dergelijks, manlief wil vanzelfsprekend ook aandacht, en de (weliswaar uit huis wonende) kinderen ook niet te vergeten. Dan nog wat vriendinnen, ritjes naar de bieb....
Oeps, en daar gaat het mis. Want een bieb in lopen zonder met (nieuwe ) boeken weer naar buiten te wandelen, is bijna onmogelijk. Daar sneuvelt dan ook direct weer mijn voornemen: ook deze maand is het me niet echt goed gelukt om met name uit eigen kast te lezen. Twee stuks slechts, verder toch allemaal weer pareltjes uit de bieb.

Dit zijn de tien boeken die ik in februari 2019 heb gelezen. Een hoop met vier sterren. Meer dan vorige jaren. Ik denk dat dit komt doordat ik dit jaar bewuster kies wat ik zal gaan lezen, waar ik dat voorgaande  jaren wat meer los/vast deed.
Maar goed, de boeken dus.

15. Sarah J. Maas - Toren van de dageraad
Deel 6 in de Glazen-Troon-serie. Een heerlijke serie wat mij betreft. Dit boek (ebook) heb ik dan ook gekocht en yeah, gelezen uit eigen "kast."  Vorig jaar deel 5 uitgelezen en het eind was een fikse cliffhanger. Ik dacht dan ook dat deel 6 verder zou gaan waar deel 5 eindigde. Dit bleek niet zo te zijn. Dat was even schakelen. Deel 6 gaat met name over Chaol en Nes en niet over Aelin en Rowan. Wel essentieel voor het vervolg en er wordt ook wel weer een hoop dudelijk. Deze serie moet  je echt wel op volgorde lezen, anders is lang niet altijd duidelijk waarom dingen gaan zoals ze gaan. 
Een fijn fantasyboek weer en ik kijk reikhalzend uit naar het zevende deel.
4* 

16. Cristina Alger - De vrouw van de bankier
Deze zat bij het abonnement wat ik heb bij Bookchoice. In het kader van het lezen uit eigen kast/e-reader, deze dus geopend.

( goed bezig dacht ik, want twee achter elkaar deze maand uit eigen voorraad...)

De vrouw van de bankier is een thriller die zich afspeelt in de financiële wereld. Annabel is de vrouw van de bankier. Ook is er in het verhaal een grote rol weggelegd voor Marina, een journaliste. Het verhaal wordt uit hun beider perspectief verteld. Het geeft een leuk inkijkje in de wereld van het grote geld. Wie kun je vertrouwen, wie niet? Annabel en Marina worden allebei meegezogen in deze soms schimmige wereld. Maar wat als de dames te dicht bij de waarheid komen?
Het zou mij niet verbazen als bepaalde zaken zoals deze in het verhaal zijn verwezen, ook werkelijk kunnen gebeuren of al gebeuren.
4*

17. J.D. Barker - Horen, zien, zwijgen
(en toen ging het mis, ik ging de bieb in om gereserveerde boeken op te  halen...dat was voor deze maand direct het einde van het lezen uit mijn eigen voorraad....oeps!)
Sam Porter, 52 jaar, werkzaam bij Chigaco Metro (politie). Sam doet onderzoek naar de "Moordenaar van het vierde Aapje." 
Een soms gruwelijke thriller over een moordenaar die kinderen ontvoert om iets duidelijk te maken aan de ouder van het kind. Dit doet hij op een verschrikkelijke manier: eerst stuurt hij een afgesneden oor naar de ouders en vervolgens de ogen. Alles verpakt in een mooi doosje.  Ondanks dat ik best veel thrillers heb gelezen, vond ik dit verhaal af en toe gewoonweg luguber, ziek. Ik gruwelde met name bij een gedeelte van het verhaal behoorlijk, getsiederrie. Ik vertel verder niets, want mega spoiler dan. Laat ik het zo stellen: een wat sterke(re) maag is prettig bij het lezen van dit boek. 
4*

18. Michael Connelly - Twee soorten waarheid
Connelly altijd goed, wat mij betreft. Net als  ik dat heb bij James Patterson, zoals ik vorige maand schreef.
Deze ook gereserveerd, opgehaald en heel snel uitgelezen. Dat heb ik bij Connelly. Ik houd van zijn schrijfstijl en ben dol op Harry Bosch. In dit verhaal is Harry reeds met pensioen maar nog wel als vrijwiliger werkzaam. Hij houdt zich  bezig met de zogenaamde Cold Cases.
Als er een overval plaatsvindt op een apotheek, gaat Bosch mee ter plaatse. Dit heeft grote gevolgen.
4*

19. Cilla en Rollf Börjlind - Koudvuur
Het vijfde deel alweer met Olivia Rönning en Tom Stilton in de hoofdrol. Ik keek er naar uit. Zo genoten van de eerdere vier  boeken. Ook van deze heb ik genoten maar ietsies minder dan de eerdere vier. Evengoed vier sterren, want was absoluut weer een heerlijk boek om te lezen.
In deze is Tom Stilton niet in Zweden, maar bevindt hij zich in Thailand bij zijn zus. Daar ontmoet hij een vrouw en die zet hem op het spoor van een man.  Tom pakt dit aan, daar hij ook de behoefte voelt om met zichzelf in het reine te komen en misschien lukt hem dit op deze manier. In Stockholm houdt Oliva zich intussen bezig met naar het zich laat aanzien een aanslag. Een gezin is in hun auto gedood.
De dader wordt opgepakt....
Olivia laat echter nog niet los en gaat op eigen houtje door met haar eigen onderzoek.
4*

20. Katherine Arden- Het meisje in de toren
Voor de HRC 2019 januari staat "lees een boek getipt door de boekentipper."
Dat was deze bij mij. In januari lezen lukte niet, want nog niet beschikbaar bij de bieb. Gelukkig nu wel.
Vorig jaar het eerste deel gelezen: De beer en de nachtegaal. Ik vond dat een mooi, winters sprookje. Wel voor volwassenen overigens.
Het meisje in de toren gaat over Vasillsa. Zij kan geesten zien en met hen spreken. Hierdoor is zij anders dan anderen en wordt zij door de plaatselijke bevolking gezien als heks. Zij verkleedt zich als  jongen en trekt de wijde wereld in. Als meisje zou zij geen schijn van kans maken, maar als jongen wordt zij behandeld als "one of the guys" en belandt in allerlei avonturen.
Als echter ontdekt wordt dat zij geen jongen is maar een meisje, staat de wereld op zijn kop en is ook direct een stuk minder veilig.
Het meisje in de toren is een sprookje over een meisje dat meer ziet dan menigeen, zich afspelend in de koude winter maar met een serieuze ondertoon: waarom wordt anders-zijn zo veroordeeld? 
Van genoten! Dus was een goede tip van de boekentipper!
4*

21. Jackie van Laren - De meisjesmagneet
Jackie van Laren heeft met De meisjesmagneet weer een fijne feelgood geschreven. Voorspelbaar, dat wel, maar dat vind ik vaak met feelgoed. Tegelijkertijd is dat ook direct een van de charmes van dit genre. Niet te ingewikkeld, gewoon lekker ontspannen. Dat is met dezze ook weer prima gelukt.
Reinout Hollebeecq, student, afkomstig uit Baarn, komt als student wonen in Amsterdam. Een rustige, klassiek geschoolde jongen.
In het appartement onder hem woont Ratter, muzikante in een metal-band. Deze wereld staat ver van die van Reinout af,  maar Ratter heeft zeker zijn aandacht. Als de zanger van de band uitvalt, valt Reinout in. Je ziet Reinout veranderen van die wat rustige jongen uit Baarn, naar een jongen die een meisjesmagneet wordt als lid van de band.  Hoe houdt hij zich staande en hoe ontwikkelt zich de band tussen Ratter en hem. Vlot geschreven en je blijft, zoals het moet, achter met een feelgood-gevoel!
3*

22. Lisa Maxwell - De laatste magiër
Het eerste deel van een serie, begreep ik. Een aanrader. In New York leven nog een aantal magiërs, waaronder Esta. Zij kan de tijd maniupleren. Dit kan best handig zijn, zeker als je werkt als dievegge. Zij krijgt de opdracht terug te keren naar het verleden om daar Het boek op te halen.  De magiërs zijn nu min of meer gevangen en dat moet toch anders kunnen. Vandaar dat het boek naar het heden moet komen. Esta gaat terug in de tijd maar daar loopt alles niet van een leien dakje en niets is wat het lijkt. Magie was toen een groter iets dan in de tijd waaruit zij vandaan komt.
Als je van fantasy houdt zou ik deze zeker gaan lezen. Of wachten tot deel 2 er is , want dan kun je door. Het eind is namelijk wel zo dat je dat wil....
4*

23. Soraya Vink - Persona
Het debuut van Soraya Vink, over Elvira, inspecteur bij de politie.  Zij heeft tevens gewerkt als  infiltrant bij een groot drugskartel. Daar heeft zij kanten van zichzelf leren kennen, die ondanks dat deze mogelijk verwerpelijk zijn, toch echt deel van haar uitmaken. Hoe dealt zij hiermee, nu zij weer terug is bij de politie en weer in het zicht opereerrt? Kan zij haar donkerdere kant loslaten?
Een mooi debuut. Wel wat voorspelbaar en soms iets te veel uitleg, daarom drie sterren.
3*

24. Elisabeth Norebäck - Zeg dat je van mij bent
Geleend bij de bieb en toen zag ik dat ik deze niet kon verlengen, want door een ander gereserveerd. Volgorde van de boeken die ik wilde lezen omgegooid en eerst hiermee begonnen.
De dochter van Stella wordt op 1-jarige leeftijd ontvoerd. Althans, dat is wat Stella beweert. De anderen geloven hier niet in en zijn de mening toegedaan dat zij is verdronken. Op een dag krijgt Stella, psychologe, een nieuwe patiënte. Zij is er van overtuigd dat zij haar ontvoerde dochter is.
Geen nagelbijtende spanning, verre van dat. Wel een gevoel van "jee, stel dat je dit overkomt...je baby weg, niemand gelooft je, je wordt zwart gemaakt, tot wanhoop gedreven...
Door de voorspelbaarheid 3 sterren.



Zo,dat waren ze weer.
In maart ga ik echt mijn best doen:boeken uit voorraad. Maar eerst....de krokodilvogel, dna, het pleidooi, uit de bieb. Die liggen al klaar. Daarna Zondagskind, die wil ik deze maand echt uitlezen. Staat ongeduldig te wachten op de reader.

(we gaan het zien...iets met wilskracht en de verleidingen van de bieb...)

Reacties op: Mijn boekenplankje van februari 2019