Blogpost: Ellen

Mijn boekenplankje van januari 2019

03-02-2019 door Ellen 6 reacties
In navolging van een heleboel andere hebbanisten, gaat het er bij mij nu toch ook van komen. Een overzichtje van wat ik elke maand heb gelezen. Dit wilde ik vorig jaar  ook al doen en eerlijk is eerlijk, ik heb echt geen excuus waarom dat er nou niet van is gekomen.
Nu zat ik lekker op de bank met, hoe kan het ook anders, een boek  en dacht ik "kom op El, opstaan, laptop aan, je wil dit al een jaar lang, doe het dan ook!" En daar zit ik dan, aan de eettafel te tikken op de laptop terwijl er duizenden gedachten door mijn hoofd gaan: "hoe ga ik dit vormgeven?"  "Moet ik daar eigenlijk wel over nadenken?" (blijkbaar wel want dat is wat er nu gaande is in mijn hoofd) en anderszijds "ach, denk niet na, tik gewoon en zie wat er van komt,,," 
Dat is dus wat ik ga doen. Hier komen ze, mijn gelezen boeken van de eerste maand van dit jaar.

01. Ransom Riggs -  De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine
Deze stond al eventjes op mijn wensenlijstje en nadat ik deze had gereserveerd bij de bibliotheek, kreeg ik eind 2018 het bericht dat deze voor mij klaar stond. Een zwaar boek, letterlijk. Maar wat een boek! Jacob heeft gedurende zijn jeugd naar de verhalen van zijn opa geluisterd. Maar waren dit wel enkel verhalen? Als Jacob naar Wales gaat met zijn vader, ontdekt hij dat er doorgangen zijn naar andere tijden. Ik heb genoten van dit boek. Heerlijk, fantasierijk. Ik was zelf zo enthousiast dat toen ik nog maar net in dit boek was begonnen, ik direct al het tweede en derde deel reserveerde bij de bibliotheek. 
4*

02. Ransom Riggs - Omhulde stad
De bibilotheek berichtte mij (gelukkig want ik wilde echt dolgraag verder lezen over de avonturen van Jacob en de bijzondere kinderen) dat deel 2 en 3 voor mij klaar stonden. Hup, fiets gepakt en naar de bibliotheek. Zo kan ik na het dichtslaan van deel 1, zo hup, door, hoe fijn is dat!
Het avontuur gaat verder. Dit keer speelt het zich met name af in Londen. Meere ga ik er niet over vertellen, omdat ik anders ga spoileren en dat zou toch jammer zijn.  Ook van dit tweede deel heb ik weer volop genoten.
4* 

03. Ransom Riggs - Bibliotheek der Zielen
Deel 3 en weer in een heel andere tijd. Ik vond in deze meer actie zitten, maar weer op een fijne fantasierijke manier. Ook hier zeg ik verder meer over dan dat ik ook dit derde deel een aanrader vind.
4*

04. Lulu Taylor - Wintergeheimen
De beide andere boeken van Lulu Taylor staan nog steeds te wachten op mijn e-reader. Deze zag ik voorbij komen bij de "nieuwe aanwinsten" bij de bibliotheek en tja, ook gereserveerd dus. Ik ben daar dol op dat is wel duidelijk denk ik.
Dit boek wordt aangeprezen als zijnde een thriller. Ik vodn dit niet echt een thriller, maar beklemmend was het wel. Gelukkig zat er ook de nodige romantiiek in.
Het verhaal vindt plaats in het heden en het verleden. Wat is de invloed van het kasteel Ford Stirling op zijn bewoners? Een boek wat lekker wegleest en je meeneemt naar het hoe en waarom van de bewoners rondom het Ford en het nabij gelegen dorpje.
3*

05. James Patterson - Onzichtbaar
Ook deze nam ik mee uit de bibliotheek. Ik vind de boeken van James Patterson altijd fijn om te lezen, dus als ik er eentje tegen kom neem ik die 9 van de 10 keer mee.
Onzichtbaar gaat over een fbi-onderzoekster die niet gelooft dat een aantal branden die zijn afgedaan als "ongeval" ook een ongeval waren. Zij is er van overtuigd dat hier sprake is van moord. Zij staat hier lange tijd alleen in, maar naarmate het verhaal vordert raken ook collega's van haar er van doordrongen dat hier sprake is van een seriemoordenaar. Maar dan wel eentje, die (bijna) de perfecte moord(en) weet te plegen. Spannend! 
4*

06. Arnaldur Indridason - Winternacht
Deze had ik toevallig al thuis liggen, toen bij de Thrillerclub hier op Hebban de tocht door IJsland begon. Dat kwam goed uit en toen de blog over Indridason online kwam kon ik daar mooi op reageren, daar ook ik het boek uit had. 
Winternacht is wederom een thrillere met Erlendur in de hoofdrol. Erlendur, een niet al te toegankelijk persoon, maar naar mijn mening heeft hij ook zeker een meer menselijke kant. Hij is nog altijd geobsedeerd door het veries van zijn broer. Dit loopt ook als een rode draad door de verhalen heen.
In Winternacht wordt het lichaam aangetroffen van een jongetje met een donkerkleurige huidskleur. Is hier sprake van racisme of niet? Erlendur en zijn team lopen op tegen de gesloten gemeenschap en dit maakt het onderzoek naar de dood van het jongetje, er niet gemakkelijker op.
Indridaon schrijft geen actiethrillers, maar meer bedachtzame thrillers met een diepere laag. 
Ik houd van zijn boeken maar deze vond ik toevallig iets minder, maar evengoed de moeite van het lezen waard.
3*

07. Linda van Rijn - bestemming Bonaire
De boeken van Linda van Rijn (tenminste die ik tot nu toe heb gelezen) lezen lekker weg. Weinig diepgang,maar dat hoeft ook niet altijd. Een boek voor tussendoor klinkt vaak zo negatief, maar dat is het niet. 
Bestemming Bonaire is een voortkabbelend verhaal en voorspelbaar. Pas heel even, bijna aan het eind, lijkt het wat spannender te worden maar helaas net even te voorspelbaar. Desalniettemin van genoten, want ik waande me even heerrlijk op het strand van Bonaire en dat in de maand januari. Lekker toch!
3*

08. David Baldacci - De lange weg naar genade
Een van mijn favoriete schrijvers. Baldacci introduceert hier een nieuw personage, FBI-agent Atlee Pine. Een stoere tante, doet aan gewichtheffen en is niet bang uit gevallen. In de Grand Canyon wordt een dode muilezel aangetroffen. Klinkt niet bijzonder spannend. Maar, als Pine door haar meerderen wordt gesommeerd het onderzoek te staken, zet dit haar juist aan tot nog meer actie, maar dan in het geheim. Haar nieuwsgierigheid is getriggerd en zij gaat eigenhandig op onderzoek uit.
Een heerlijk, misschien niet altijd even realistisch, verhaal vol actie en zoals gezegd, een stoere tante die zich niet zomaar de wet voor laat schrijven ook al dient zij de wet te handhaven. Doorheen gevlogen.
4*

09. Diana Gabaldon - Het vuur van de herfst
Het vierde deel in de De Reiziger-serie (Outlander op Netflix). Na deel 1 te hebben gelezen direct de overige delen gekocht. Als e-book, want niet te tillen deze, zo dik.  Na de eerste drie delen te hebben gelezen bleven ze liggen en nu ik deel 4 uit heb, vraag ik me opreecht af waarom eigenlijk. Laat  ik me afschrikken door de hoeveelheid pagina's of wat is het? Ik heb geen idee. Het was weer zo fijn om me onder te dompelen in de avonturen van Jamie en Claire, nu in Amerika. En toch, ik ben niet direct door gegaan met het vijfde deel. Misschien van de zomer, lui op een bedje bij het zwembad...
4*

10. Riley Sager - Mijn laatste leugen
Wat is er vijftien jaar geleden gebeurd op Camp Nightingale toen er drie meisjes verdwenen? Emma was toentertijd  als kind op het kamp aanwezig. Nu wordt zij gevraagd als docent te komen. Zij doet dit, vastbesloten uit te vinden wat er al die jaren geleden nou echt is gebeurd.
Sager weet de dynamiek tussen de meisjes op zo'n kamp goed te verwoorden: de jaloezie, het gegiechel. Ik vond het een fijn boek. Leuk om te lezen. Zijn eerdere boek, De laatste meisjes, ga ik ook zeker nog lezen. Staat op de reader te wachten.
3*

11. Martin Östredahl - Vraag niet om genade
Ja hoor, de eerste vijf sterren zijn vergeven en met recht!!! Wat is dit een goed boek. Geen boek voor doetjes, want geweld wordt niet geschuwd. Een harde thriller, dat wel, maar zo ijzersterk: de dialogen, de meerdere verhaallijnen. Max Anger, vroeger aanvalsduiker en nu werkzaam voor een denktank reist af naar St.Petersburg als een collega (en zijn geliefde) wordt ontvoerd.  In de tussentijd  is Max ook bezig met dingen uit te zoeken over zijn vader. Een topper deze!
Er werden lezers gevraagd die mee wilden werken aan ee spot die in maart verschijnt hier op Hebban. Bij de oproep  stond een lange lijst met boeken. Een per persoon en dan graatg een zogenaamd "duimpjesverslag" maken. Deze stond er tussen, ik had 'm al gekocht dus de keuze was snel gemaakt.  Hele dikke duim omhoog!
5*

12. Mariska Overman - Verdoemd
Blij verrast was ik toen ik op de site www.onlinebibliotheek.nl aan het snuffelen was. Alsof ik nog niet genoeg ongelezen boeken in mijn bezit heb, hahahaha, maar goed, snuffelen blijft natuurlijk altijd superleuk. Opeens zag ik Verdoemd staan én, niet onbelangrijk, beschikbaar voor op de e-reader. Ik vind lezen op mijn telefoon namelijk niet echt ideaal. Soms handig, maar meestal niet.
Boek gedownload, want na Hoofdzaak en Voltooid was ik erg benieuwd naar het vervolg. En dat vervolg mag er zijn. Ook met Verdoemd wist Overman mij weer geboeid te houden tot het einde. 
Drie zelfmoorden, of toch moorden? Kan Isabelle er objectief naar kijken of is haar blik gekleurd door haar verleden? Pakkend!
4*

13. Lucinda Riley - Maan
Ook ik ben zwaar verslaafd aan De Zeven Zussen serie. Wat een heerlijke boeken zijn dat. Erg in mijn nopjes dus toen het bericht kwam van de bibliotheek dat ik 'm kon ophalen. Ik geniet zo van deze verhalen. Ik had dit nooit verwacht daar ik niet zo van de geschiedenisverhalen ben, maar de manier waarop dat in deze serie is gedaan, vind ik gewoonweg prachtig. Klink ik lyrisch?  Kijk uit naar het volgende deel, maar vrees dat dat nog wel eventjes op zich zal laten wachten...helaas..

14. Stefan Ahnhem - 18 Graden onder nul
Op naar het noorden met deze derde met Fabian Risk in de hoofdrol. Zonder Gezicht en Negen had ik al eerder gelezen. Nu dus deze. Het is aan te raden ze op volgorde te lezen daar het persoonlijke leven van Risk en zijn team als een rode draad er doorheen lopen.
18 Graden onder nul heb ik in één ruk uitgelezen. Identiteitsfraude, maar wel heel vergaand. Een beste kluif voor Risk en zijn team.
4*


Dit waren ze dan. Het is best een lange blog geworden zo. Ik merkte naar het eind toe ook dat ik de teksten begon in te korten.
Ik vond het een mooie leesmaand, veel sterren weggegeven.

Mijn voornemen,meer uit eigen kast of van eigen reader, is niet zo goed gelukt. Slechts 3 van de 14 kwamen uit mijn ëigen bibliotheek." 
Het jaar is nog jong...Reacties op: Mijn boekenplankje van januari 2019

Gesponsorde boeken