Blogpost: AnnemarieKruijt

Mijn vier "Moby Dick" boeken

Afgelopen nazomer was er een nieuw tv programma op de Nederlandse televisie, genaamd Moby Dick. Daarbij werden twee bekende Nederlanders uitgenodigd om ieder vier boeken te bespreken. Boeken die volgens presentator Matthijs van Nieuwkerk je leven een andere wending hebben gegeven, je ogen hebben geopend of je een dreun hebben gegeven.

Ik zat te bedenken welke 4 boeken ik zou kiezen, mocht ik een uitnodiging krijgen voor het programma (mocht ik willen haha). Een hele klus, kan ik je vertellen. Eerst een lijstje maken van de boeken die de meeste indruk hebben achter gelaten. Dan eens nadenken over welke boeken invloed hebben gehad op de keuzes die ik in mijn leven heb gemaakt. Of boeken die inderdaad mijn ogen hebben geopend, of waarbij ineens een kwartje viel. Zo’n lijstje samenstellen bleek ineens niet zo makkelijk. Ik lees vooral ter ontspanning en kies blijkbaar vaak romans op advies van anderen. Dat bevalt overigens prima. Alleen vallen deze boeken in de categorie: mooi boek, maar springt er niet uit. Lastig dus.

En toch….hoe meer ik er over nadacht, hoe meer zich stiekem een lijstje in mijn hoofd vormde. Ik denk dat zulke lijstjes wel veranderen over tijd, maar voor nu….hier zijn mijn vier boeken op rij:

1. Het Achterhuis - Anne Frank
Wie kent het boek niet? Maar wie heeft het ook echt gelezen? Ik kwam voor het eerst in aanraking met Anne Frank in Madam Tussaud in Amsterdam. Daar zat ze ineens, met haar dagboek aan haar schrijftafel. Een stem las voor uit het dagboek. Ik was aan de grond genageld en de rest van Madam Tussaud kon me gestolen worden. Mijn moeder vertelde wie Anne Frank was. Eenmaal thuis rende ik naar de bibliotheek en nam haar dagboek mee. Ik was een jaar of 10 en volgens leeftijdsindeling van de bibliotheek werd ik nog te jong bevonden, maar dat kon me niets schelen.Het eerstvolgende bezoek aan Amsterdam was het Anne Frank huis, de deur, het gehele Achterhuis. Het maakte allemaal verschrikkelijk veel indruk op mij. De oorlog was ineens tastbaar en had voor mij, als kind, een gezicht gekregen. Ineens het besef wat een oorlog met iemand doet, de onzekerheid, de angst. Tegelijkertijd schrijft ze ook over de dagelijkse beslommeringen, haar verliefdheid en haar dromen. Anne Frank, die de oorlog niet heeft overleefd, het eerst boek dat ik las zonder happy end.

2. Het huis met de geesten – Isabel Allende
In de vorige blog op mijn website schreef ik er al over, het magisch realisme van Isabel Allende. Het huis met de geesten is haar eerste roman. Het is ook het eerste boek dat ik van haar heb gelezen. Dit boek leest als een volwassen sprookje. Het was mijn eerste kennismaking met een schrijfster die ervoor zorgt dat je binnen de kortste keren uit het dagelijkse leven wordt getrokken. De ultieme vorm van ontspanning. Het huis met de geesten is voor mij het boek der boeken. Een prachtig verhaal, origineel, intens, mysterieus en fantasierijk. Als je mij zou vragen waarom ik zo van lezen hou, lees dan eerst dit boek.

3. Het zijn net mensen – Joris Luyendijk
Joris Luyendijk weet op een treffende manier uit te leggen hoe nieuws wordt gemaakt. Tijdens het lezen van dit boek werden mijn ogen met grote regelmaat steeds een stukje groter. Dit boek beschrijft de periode dat Joris Luyendijk correspondent was in het Midden Oosten. Klakkeloos het nieuws geloven was nooit een goed idee. Na het lezen van dit boek besef je dat het belangrijk is om meerdere mediakanalen te raadplegen. Dat een verhaal altijd twee kanten heeft bewijst dit boek maar weer eens. Joris Luyendijk geeft een kijkje achter de schermen, vertelt gevat en vlot wat zijn ervaringen zijn geweest in het Midden Oosten. Maar vooral, hoe deze ervaringen vaak niet overeenkwamen met wat wij in de media zagen. Soms schokkend, soms grappig en zeker een eye-opener.

4. Een werkweek van 4 uur – Timothy Ferriss
Het boek was een aanrader van een oud collega. Een werkweek van 4 uur leek hem wel wat. Het klonk mij ook niet verkeerd in de oren. Ik heb het normaal niet zo op zelfhulp boeken. Even wennen aan het Amerikaanse (I am amazing) sausje en dan gaan…….Dit boek heeft misschien niet echt mijn leven veranderd, maar wel mijn visie op werk.Ik moet nu alles uit het leven halen en niet wachten op - en sparen voor een pensioen. Durf inderdaad je 9-5 baan op te zeggen (nu 2x gedaan) om voor jezelf te beginnen en te doen wat je echt leuk vindt. In Australië had ik mijn eigen consultant opdrachten en in Londen ben ik gaan schrijven. De Engelse ondertitel van dit boek is, “escape 9-5, live anywhere, and join the new rich”. De eerste twee zijn sinds het lezen van dit boek aardig gelukt, aan dat laatste puntje wordt nog gewerkt haha.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Mijn vier "Moby Dick" boeken

Gesponsorde boeken