Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Robin Auteur

Blogpost: Robin

Mijn wereldreis van 2017

Lezend de wereld rond
De Hebban Reading Challenge van 2017 was mij op het lijf geschreven, want ik probeer al een aantal jaar zoveel mogelijk boeken te lezen die zich in een ander land afspelen. Ik begon het jaar goed en bezocht in het eerste kwartaal al tien landen op vijf continenten. Maar toen ontdekte ik een voor mij geheel nieuw genre: Young Adult. Op de volledige Delirium-serie van Lauren Oliver volgde The Selection-serie van Kiera Cass. Het was heerlijk om even helemaal in een nieuw soort boeken te duiken en de wereldreis raakte op de achtergrond.

Via wat thrillers en een aantal leesclubs kwam het einde van het jaar in zicht. Ik heb er in de laatste twee maanden nog wat landen bij weten te sprokkelen, maar de 24 landen die ik normaal elk jaar bezoek heb ik niet gehaald, ik ben gestrand bij 19. 

Helaas is dit niet de enige challenge die ik niet heb gehaald. Ik heb een paar jaar geleden de ultieme boekenlijst '1001 books to read before you die' ontdekt. Ze zijn lang niet altijd even interessant en meeslepend, maar hebben vaak een grote invloed gehad op de hedendaagse literatuur. In 2015 las ik in mijn enthousiasme bijna dertig boeken van de lijst, vorig jaar nog maar vijftien en dit jaar waren het een schamele vijf boeken. Dat ga ik volgend jaar beter doen. 

8a4a69d6efc24b0aea6000ba7af5c039.jpg



De statistieken

Toch was het een uitstekend leesjaar, een jaar waarin ik vooral veel gelezen heb voor ontspanning en het 'moeten' een beetje heb losgelaten. Ik ben gek op cijfers en statistieken, dus hier komt ie:

Ik las dit jaar 61 boeken, ruim 18.500 pagina's, uit 19 landen verspreid over alle continenten. Ik deed mee aan zes leesclubs, won één boek in ruil voor een recensie en las vijf boeken die langer waren dan 500 pagina's. Mijn kortste boek was 23 pagina's (de Heks van Duva van Leigh Bardugo), het langste boek was 870 pagina's (Voyager van Diana Gabaldon). Drie boeken had ik al eens eerder gelezen (uiteraard zoals elk jaar Harry Potter, de overige delen zijn in januari aan de beurt) en vijf boeken kwamen van de 1001-books-to-read-before-you-die-lijst.

Mijn pareltjes van het afgelopen jaar en stuk voor stuk echte aanraders: Ready Player One (Ernest Cline), Ginny Moon heeft gelijk (Benjamin Ludwig) en Room (Emma Donoghue).

Voor de uitleesweek wilde ik eindelijk Duin van Frank Herbert uitlezen, maar dat begint erg krap te worden. Ik heb nog een paar uur, dus wie weet! In elk geval zit ik weer helemaal in het boek, dus als het vanavond niet lukt wordt het mijn eerste boek van 2018.

Nieuwe doelen voor 2018
Mijn voornemen voor het komende jaar is om nu wel weer 24 landen te bezoeken, verspreid over alle continenten. Ik wil 10 boeken lezen van de 1001-lijst en 5 boeken die langer zijn dan 500 pagina's. Afgelopen jaar stond mijn challenge op 45 boeken, wat ik ruimschoots heb gehaald. Voor het komende jaar zet ik daarom in op 52 boeken, één boek per week. Ik wil weer wat meer klassiekers lezen dus zal de YA en thrillers een beetje proberen los te laten. Maar mijn belangrijkste doel voor het komende jaar: lezen voor mijn plezier.

Reacties op: Mijn wereldreis van 2017