Blogpost: LiseloreVerschuren

Misschien had Marie Kondo toch een beetje gelijk...

Ik weet nog dat ik een tijd geleden op Netflix een stukje van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo voorbij zag komen waarin ze beweerde dat je echt niet meer dan 30 boeken zou moeten hebben. En ik weet ook nog dat ik meteen een aversie tegen deze dame ontwikkelde.

86d182a1cedad2e8fb3e526e8d6d80b7.jpg


Hoe kun je nu beweren dat 30 boeken genoeg is?!? Absolute waanzin.

Het moge duidelijk zijn, ik heb zelf iets meer dan 30 boeken. Ik heb er honderden. Ik ben dol op lezen en minstens net zo dol op het kopen van nieuwe boeken. Er gaat niets boven het openslaan van een gloednieuw boek. De geur, de stugge pagina’s, de verwachting van een nieuw avontuur... van al deze factoren gaat mijn hart sneller kloppen.

Maar goed, in de afgelopen 25 jaar heeft dat er wel voor gezorgd dat mijn boekenkasten uit hun voegen barsten. Het zijn al lang geen verrijkingen voor mijn interieur meer, want de boeken staan in dubbele rijen en ook op die rijen liggen stapels boeken. Het is gewoon een rommeltje. En er kan echt geen enkel boek meer bij.

Ik heb vorige week dus eens kritisch naar deze wanordelijke chaos gekeken en me afgevraagd of ik al deze boeken nog eens ga lezen. De conclusie was dat ik heel veel van die boeken al zo lang heb dat ik niet eens meer weet of ze goed zijn. Toen schoot me te binnen wat Marie Kondo destijds in dat fragment had gezegd:

“By having these books, will it be beneficial to your life going forward?”

Ik stond daar bij stil, keek naar de enorme hoeveelheid boeken en besloot dat dit niet het geval was. Ik ben boeken aan het bewaren waarvan ik niet eens weet of ze wel het bewaren waard zijn en daardoor kan ik geen nieuwe boeken meer kopen.

Kortom: Marie Kondo zou weleens een heel klein beetje gelijk kunnen hebben.Daarom ga ik de komende tijd alleen oude boeken uit mijn eigen collectie lezen. Op basis daarvan beslis ik welke boeken ik wil houden en welke boeken naar de kringloop kunnen zodat anderen het kunnen lezen.

De kans dat ik uiteindelijk op 30 boeken uitkom is minimaal, maar het is het idee dat telt. Er zal in ieder geval ruimte voor nieuwe boeken komen! 


Reacties op: Misschien had Marie Kondo toch een beetje gelijk...

Gesponsorde boeken