Suzanna Esther Auteur

Blogpost: Suzanna Esther

Moeder de vrouw

Het Boekenweek thema voor 2018 is Moeder, de vrouw.. of Moeder de vrouw? Er is wel een nuanceverschil tussen die twee. 
Moeder, de vrouw is interessanter dan Moeder de vrouw. Waarom?

De eerste: ‘Moeder de vrouw’ iets heeft van oude tijden, ouderwets; een uitdrukking die gebruikt wordt voor vrouwen die sloven, met een voorgebonden schort achter het aanrecht boterhammen smerend voor het hele gezin dat minstens bestaat uit vijf koters, en ‘vaders’ die aanschuiven aan de maaltijd die ‘moeders’ bereid heeft - in het zweet des aanzien - en tobbes gevuld met het water waar de jongste als laatste zich schoon waande, maar in werkelijkheid het huidvet, en andere resten van oudere broers en zussen over zichzelf uitsmeerde…

'Moeder, de vrouw' als thema is zo slecht nog niet. Er bestaat een groot spanningsveld tussen ‘het moeder zijn’ en ‘een vrouw’ zijn, en dat spanningsveld is interessant; een beetje als de Madonna en de Hoer.
Zelf heb ik ondervonden dat moeder én een vrouw zijn niet heel goed samengaat. 
Je een sensuele verleidelijke vrouw voelen, die geniet van het vrouwzijn, is retemoeilijk als je kinderen hebt. 
Sommigen onder ons lukt het, maar het gaat altijd ten koste van iets. Er is een soort scheidingslijn tussen alert zijn – kinderen zijn nog niet in staat gevaren te zien dus ben je als volwassene verantwoordelijk voor jezelf en je kinderen – en woest aantrekkelijk blijven voor je partner. 
Terwijl je zurig ruikt - babyspuug op je kleding - omgaan met stinkluiers, chaos in huis, boze preken over natte handdoeken op de grond, eetgedrag, huiswerk e.d. is het optimaal vrouw zijn geen sinecure.Hoe doe je dat als vrouw? Hoe blijf je aantrekkelijk voor je partner als je kleine of grote kinderen hebt? (Vaders trouwens ook.. maar dat is een ander thema..)

Hoe kun je als moeder toch nog op en top vrouw zijn? 
Niet. 
Vandaar dat veel gezinnen met kinderen eindigen in echtscheiding, vreemdgaan, stiekeme Second Love acties en een flinke kater…Oftewel, het thema is zo gek nog niet. Een beetje aandacht voor ‘De moeder, de vrouw’ is geen overbodige luxe. We zijn er qua emancipatie namelijk nog lang niet. 

Dan doen we volgend jaar gewoon ‘Vader, de man’. 
Krijgt HIJ ook een beetje aandacht.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Moeder de vrouw

Gesponsorde boeken