Blogpost: Peter Barzilay

Muziek en boeken

Ik heb weleens de vraag beantwoord die luidde als volgt: Luister je naar muziek als je aan het lezen bent. Mijn antwoord was ja.Zonder muziek dwaal ik af. Muziek op de koptelefoon is voor mij ook de snelheid van het lezen. Bevalt de muziek mij niet of irriteert het mij dan lees ik ook niet prettig. Het moet passen bij het verhaal. Spannende muziek en een thriller? Een ideale combinatie.
Ik had het al met huiswerk. Muziek op de achtergrond. Zonder koptelefoon is het moeilijker lezen. Buiten - en omgevingsgeluiden storen mij mateloos. Het houd mij uit mijn ritme. Anderzijds is het niet prettig voor anderen want die hebben ook behoefte aan een gesprekspartner maar daarom verdeel ik mijn tijd. Rustige muziek helpt bij het lezen van moeilijke boeken. Boeken die meer aandacht vragen. Harde muziek (niet de volume maar het genre) gaat op den duur irriteren en leidt enorm af dus voor mij niet geschikt.
Neutrale deuntjes die gemakkelijk naar de achtergrond te verdringen zijn, hebben mijn voorkeur. Ik lees dan op de golven van de melodie en op de snelheid van het ritme. Stilte gaat aan mij vreten. Het komt als een irritante schoonmoeder op je af. Die wil je helemaal niet om je heen hebben.
Stilte is als een vijand die elk moment kan toeslaan in de vorm van een knal van een dichtgeslagen deur. De buurman die ineens een boor in de muur zet.
Muziek tijdens het lezen? Ja graag!

Reacties op: Muziek en boeken

Gesponsorde boeken