Blogpost: Ton van der Molen

Niet allemaal op een rijtje

Op Facebook, in besloten groepen van boekengekken, zie ik de vraag regelmatig langskomen: zal ik mijn boeken in alfabetische volgorde in de kast zetten of gesorteerd van klein naar groot? Een enkeling denkt zelfs aan plaatsing op kleur. Ook vaak overwogen: indeling per genre (en daarbinnen zijn er dan natuurlijk weer allerlei mogelijkheden). Er zijn veel belangrijker problemen in de wereld, maar voor de boekenliefhebber is dit toch een ernstige zaak.

Het probleem is gelukkig goed oplosbaar, zolang je tenminste meer kastruimte dan boeken hebt. Nemen de boeken eenmaal de overhand, dan wordt het een heel andere zaak. Ik kan daar over meepraten, want voor ieder boek in de -toch behoorlijke ruime- kast in de huiskamer heb ik er minstens twee daarbuiten. Die liggen in een rommelkamertje en op zolder. Breng daar maar eens systeem in aan.

Eerder dit jaar kreeg ik het onzalige idee nu voor eens en altijd orde in de chaos aan te brengen. Het liefst zou ik alle boeken in de woonkamer hebben, maar daar nog meer kastruimte creëren was ten enenmale onmogelijk. Alleen de favoriete schrijvers in de huiskamer dan maar. Helaas, ook dat gaat bij lange na niet passen. Misschien als ik me beperk tot literatuur, en de andere genres (thrillers, sf, nonfictie) naar het rommelkamertje en de zolder verban?

Al snel dient zich het volgende probleem aan. Ook mijn favoriete literaire schrijvers passen niet allemaal in de huiskamerkast. Er moeten slachtoffers vallen. Peter Andriesse, die moet er zeker in, Louis Paul Boon ook, al vult die in zijn eentje enkele planken. Remco Campert blijft eveneens hoe dan ook beneden, maar Hugo Claus? Hoe gek ben ik eigenlijk op zijn werk? Zo ploeter ik voort en langzaam maar zeker komt dit deel van de collectie voor het eerst sinds lange tijd netjes op alfabet te staan. Maar al begint dit deel van de klus zijn voltooiing te naderen, er blijven lastige keuzes. Wat doe ik b.v. met de prachtige thrillers van Koos van Zomeren? Bij zijn romans en verhalen laten staan of toch maar naar boven bij de thrillers? Van die dingen.

Als mijn A-locatie helemaal klaar is, dan moeten de B- en C-locatie nog. Ook daar moet toch enig systeem in de collectie komen. Met goedkope kasten voor het rommelkamertje en kratten voor de zolder kan ik misschien een heel eind komen. Maar voorlopig liggen de trappen naar boven nog vol met boeken die moeten verhuizen. Daarom denk ik steeds vaker: ik had er nooit aan moeten beginnen. Er zitten al zoveel uren in en er zijn nog zoveel uren nodig. Krijg ik ze ooit nog allemaal op een rijtje?

(Eerder gepubliceerd op Boekennieuws.nl)

Reacties op: Niet allemaal op een rijtje