Blogpost: B.A. de Hoop

Nieuwe boeken & ouwetjes...

Begin maart stond in het teken van het door mijn schoonmoeder geschreven boek: Als morgen niet komt. Een autobiografisch boek over haar rouwproces na het overlijden van haar man, mijn schoonvader. Ik ben natuurlijk erg trots op haar, dat ze dit intense boek heeft geschreven. Voordat het uitgegeven werd mocht ik haar manuscript al lezen. Het uiteindelijke boek verschilt wel wat van het manuscript maar het is wel heel leuk om een soort ‘zoek de verschillen’ ervaring te hebben. Mam, als je m’n blog leest: je bent een kanjer en ik ben trots op je dat je hierover een boek hebt uitgegeven! 

Er lag een hele dikke pil op me te wachten in een serie die ik tot nu toe erg graag las: Witte Dood van Robert Galbraith (Cormoran Strike deel 4) en ja ik weet dat dat een pseudoniem is. Ik had echt naar dit deel uitgekeken na de eerste drie delen te hebben verslonden. Ik vind het dan ook oprecht jammer dat deze dikke pil zo’n 100 pagina’s korter had gekund en dat ik ‘m dan waarschijnlijk leuker had gevonden. Nu krijgt het boek 3 sterren van me, nog steeds niet onaardig dus maar niet zo geweldig als de voorgaande delen. Er had wat minder geneuzel in gekund want het verhaal vlotte niet zo tot ongeveer over de helft en het weer aanvoelde als vanouds. 

Nog een andere serie die ik heel graag lees is die van Deon Meyer over rechercheur Bennie Griessel. De situering in Kaapstad, Zuid-Afrika raakt een snaar bij me en ik vind deze serie echt een top-serie. Prooi is deel 6 en ik vond het heel fijn dat het verhaal zo snel vertaald was in het Nederlands. Het verhaal was weer lekker te lezen, spannend tot het laatste hoofdstuk. Het is een passend deel in de serie maar de voorgaande boeken vond ik wat sterker. Dat komt vooral omdat ik het verhaal met dit open eind wel heel erg open vind…. 

Vorige maand las ik ’t Hooge Nest van Roxanne van Iperen en kwam ik erachter dat zij nog een boek had geschreven: Schuim der aarde. Dit boek reserveerde ik direct bij de bibliotheek omdat ik zo onder de indruk was van haar andere boek. Schuim der aarde is haar debuut en ik vind het van een hoog niveau. Het verhaal speelt zich af in Brazilië, de rauwheid en harde kant van de maatschappij daar komt regelrecht van de pagina’s en dringt zich aan je op. Heel hard verhaal, en erg indringend. 

De biografische roman Nieuw Leven van Binh Tay Nguyen is ook nog zeer vermeldenswaardig. Het indrukwekkende verhaal van deze vrouw speelt zich af in het China van Mao ze Dong waar zij opgroeide, een steeds communistischer wordend Vietnam waar ze volwassen wordt, trouwt, kinderen krijgt en moet vluchten, ze komt terecht in Nederland waar haar verhaal niet ophoudt. Heel bijzonder om te lezen.  

En zoals altijd lees ik graag met mijn kinderen. Het eerste deel in de serie Het mysterie van Ison: de ontvoering, heb ik met mijn dochter uitgelezen en hoewel ik nog wel wat op en aanmerkingen heb op het geschrevene heeft zij er erg van genoten en wil graag het volgende deel lezen. Ook lazen we MeerMonster van Paul van Loon, een goede setting en vlot verhaal maken dat het lekker voorleest. En we lazen een ‘ouwetje’ Jorrie en Snorrie van Annie M.G. Schmidt, het blijft leuk die ondeugende verhalen van haar. Ik trof in de boekenkast op mijn werk deel 1 van Warrior Cats aan: de Wildernis in. Het deed me denken aan verhalen over indianenstammen, dus ik vond het eigenlijk wel leuk hoewel het allemaal over katten gaat en ik echt geen kattenmens ben.

Reacties op: Nieuwe boeken & ouwetjes...

Gesponsorde boeken