Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Michelle Visser Auteur

Blogpost: Michelle Visser

Op bezoek in Aletta's spreekkamer

0e93e6041821f0e226dc55c7c7a4c9d3.jpg Afgelopen weekend was ik in mooi Groningen en bezocht ik het Universiteitsmuseum. Een echte aanrader is dit compacte museum over 400 jaar universitaire geschiedenis, dat bovendien gratis toegankelijk is. Ik kwam speciaal voor de 'spreekkamer' van Aletta Jacobs, maar er is nog veel meer interessants te zien.
Aletta was de eerste vrouw in Nederland die een reguliere universitaire studie volgde (haar zus Charlotte de tweede); in 1871 begon ze aan de universiteit Groningen. In de 'spreekkamer' in het museum gaat het over de twee grote thema's in Aletta's leven: het arts worden en zijn, en haar inspanningen voor het vrouwenkiesrecht. In de kamer stonden ook een bureau met stoel die van Aletta geweest zouden zijn. Heel bijzonder vond ik het om die even (stiekem) aan te raken en zo nog dichterbij de Grote Dame te komen.

In mijn debuutroman Véronique kwamen Aletta en Charlotte Jacobs als personages voorbij. De roman speelt rond 1884 dus beide vrouwen waren toen nog vrij jong, maar wel al afgestudeerd en aan het werk als arts en apotheker (Charlotte).

In de nieuwe roman waaraan ik nu schrijf, speelt Aletta Jacobs weer een rol. Het is dan 1918 en de strijd voor het vrouwenkiesrecht loopt op zijn einde; het doel is zowat binnen handbereik.In de 'spreekkamer' in het museum vond ik allerlei prachtige informatie en items die mijn fantasie weer aan het werk zetten. Dus nu mag ik weer hard aan het werk, want inspiratie verandert niet vanzelf in scènes op papier...En als je in Groningen bent, loop dan eens binnen bij het Universiteitsmuseum, zeker een aanrader.

bedfd0fff9607fa7ee9e57e3eacfb769.jpg

Lees verder op mijn site

Reacties op: Op bezoek in Aletta's spreekkamer