Blogpost: Sia Vogel

Over brood bakken in de broodbakmachine.

18-05-2015 door Sia Vogel 6 reacties

Dit is al weer de 18e blogpost over een kookboek uit mijn kookboekenkast. Deze keer over het boek: Meer (dan) brood bakken met uw broodbakmachine. Ik heb zo’n machine. Al heel erg lang. En net als veel anderen gebruik ik hem vrijwel nooit meer. Maar dat gaat natuurlijk veranderen door dit stuk te schrijven :-).

Door de jaren heen heb ik er best vaak gebruik van gemaakt, met name een noten-rozijnenbrood maakte ik vaak. Maar bijna altijd gewoon standaard uit de bij de machine geleverde handleiding. Dit boek is oorspronkelijk in het Engels verschenen in 2001 geschreven door Sonia Allison en in 2004 in Nederland vertaald door Els Spin. Het is grappig om als eerste zin in de inleiding te lezen dat “brood een sfeerbepalend, gezond en voedzaam voedingsmiddel is” in een tijd dat de discussie over stoppen met brood eten behoorlijk woedt.

In de inleiding wordt verder een klein beetje verteld over de geschiedenis van brood en wat meer over de achtergrond van de schrijfster en hoe zij geïnteresseerd raakte in brood bakken. Verder is er wat uitleg over de verschillende broodbakmachines en problemen die kunnen ontstaan en over de ingrediënten die gebruikt kunnen worden. Of er een brood gebakken kan worden volledig zonder gluten lijkt in dit boek niet mogelijk. De glutenarme- of glutenvrije meelsoorten kunnen alleen worden gebruikt als toevoeging bij melen met gluten. Maar er is een hoofdstuk Glutenvrije broden waarin consequent gebruik gemaakt wordt van bestaande glutenvrije broodmix.

De inhoud bestaat verder uit de hoofdstukken: Traditionele broden, Zaad- en notenbroden, Speciale broden, Broden voor bij de thee, Glutenvrije broden, Lactosevrije broden, Deeg maken, Problemen oplossen, Omrekentabel, Register, Dankbetuiging.

De reden waarom ik zelf brood ging bakken was het ontlopen van toegevoegde stoffen en e-nummers om het brood langer vers te houden etc. Ik gebruikte daarom nooit kant-en-klaar-mixen omdat die hetzelfde euvel hadden als kant-en-klaar-brood. In dit boek wordt regelmatig gebruik gemaakt van melkpoeder. Dat heb ik nooit gedaan. Heb het ook niet in huis.

Bij het doorbladeren van het boek kwam ik wat recepten tegen die ik ooit wel eens heb gemaakt.

Een macadamiabrood: Eerst 75 gr. macadamianoten grof gehakt even in een droge koekenpan bruin roosteren en laten afkoelen. Doe 2.75 dl water in de broodvorm, 3 eetlepels gesmolten boter er bij, de helft van 450 gram bloem er op, 1½ theelepel zout en 2 theelepels witte basterdsuiker erover, bedekken met de rest van de bloem en 1½ theelepel instantgist erop strooien. Machine aanzetten op de stand die aanbevolen is in de handleiding, speciaal brood of wit brood. De noten toevoegen als de machine piept. Het brood 10 minuten laten afkoelen en dan uit de vorm schudden. Eventueel van een glazuur voorzien en zeker een uur wachten voor je het gaat snijden.

Een knoflookbrood: 2.75 dl water in de broodvorm, 2 eetlepels gesmolten boter toevoegen, 2 eetlepels knoflookpuree er bij en de helft van 450 gram bloem. 2 theelepels zout, 2 theelepels witte basterdsuiker en 1 eetlepel melkpoeder er op en de rest van de bloem. In het midden vervolgens 1¼ theelepel instantgist in een kuiltje. In de machine zoals gewend.

Door de keuze voor dit boek voor deze blogpost heb ik een briochebrood gebakken door in de machine het deeg klaar te maken en het brood te bakken in de grote oven. Een leuk experiment wat eigenlijk drie dagen later pas had gemoeten omdat dan onze Franse vrienden een paar dagen op bezoek zouden zijn.

Brioche: Doe 4 middelgrote eieren op kamertemperatuur, 125 gram gesmolten en weer afgekoelde boter en 6 eetlepels lauw water in de broodvorm en voeg de helft van 450 gram bloem toe. Strooi daar 1½ theelepel zout en 2 eetlepels witte basterdsuiker over en dek af met de rest van de bloem. Daarop 7 g. instantgist en de broodbakmachine aanzetten op de deegstand. Als het klaar is nog even snel door kneden op een met bloem bestrooid werkvlak. Het geheel in een beboterde briochevorm (die ik niet heb, dat werd een siliconen tulbandvorm), prik het deeg door met een met bloem bestoven steel van een houten lepel, bestrijk met gesmolten boter en 10 minuten op 220° en daarna nog 25 à 30 minuten op 190 ° tot hij goed gerezen en goudbruin is. De basterdsuiker heb ik vervangen door kokosbloesemsuiker. Een mooi brood geworden nietwaar? En het smaakte echt naar brioche.


a6422f1008a2cc3e5723a048523abc93.jpgEen heel leuk boek en ik ben weer helemaal gemotiveerd om vaker zelf brood te bakken. Het boek is alleen nog te koop als tweedehands.

Op mijn eigen weblog ga ik meer in op koken en eten in de loop van de week. 

Reacties op: Over brood bakken in de broodbakmachine.

Gesponsorde boeken