Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Mara van Ness Auteur

Blogpost: Mara van Ness

Reading Challenge

In 2015 kwam ik maar met moeite aan mijn doel van 25 boeken. Maar hoewel 2016 met stip het drukste jaar uit mijn leven tot dusver was (met o.a. verhuizen, promoveren en een nieuwe baan), lukte het dit jaar vrij gemakkelijk om aan mijn (bescheiden) doel van 26 te komen en ging ik daar zelfs ruim overheen. Misschien dat ik juist door alle drukte bewuster de tijd heb genomen om af en toe met een boek op de bank te ontspannen.

2016
Afgelopen jaar las ik flink wat boeken in mijn favoriete genres (SF, historische romans en feel-good), maar heb ik ook geprobeerd wat vaker uit mijn comfort zone te stappen. Zo raadde de Hebban Boekentipper me Mensenwerk van Han Kang aan. Dat was inderdaad een boek waar ik uit mezelf met een grote boog omheen zou lopen (wisselende eerste-, tweede- en derdepersoonsperspectieven, brrrrr), maar ik ben blij dat ik het gelezen heb. Bedankt voor de tip, dus!

Ook buiten mijn comfort zone waren Twilight van Stephenie Meyer (in de categorie 'Een boek dat je absoluut niet wilt lezen') en Ontworteld van Naomi Novik. Waar ik me verrassend goed vermaakte met de eerste, bevestigde de tweede zo ongeveer al mijn vooroordelen over YA. Klunzige-doch-superspeciale hoofdpersoon en enorm eikelige love interest. Ook thrillers bleken nog steeds niet mijn ding.

In 2016 las ik ook voor het eerst (gênant, ik weet het...) iets van Neil Gaiman. The Ocean at the End of the Lane vond ik geweldig, net als Good Omens dat hij met Terry Pratchett geschreven heeft. Door American Gods, daarentegen, heb ik me  heen moeten worstelen. Ook van Ursula Le Guin had ik nog gênant weinig gelezen, alleen in een grijs verleden Aardzee. Dit jaar kwamen daar The Dispossessed (dat ik geweldig vond) en The Word for World is Forest (waar ik niet echt hoogte van kreeg) bij.

Qua oorspronkelijk Nederlandstalige SF en fantasy waren mijn favorieten van afgelopen jaar Talent en kristal van Kelly van der Laan en de twee boeken uit de Levend Zwart-serie van Paul Evanby (De scrypturist en De vloedvormer). Van die laatste werd mijn innerlijke programmeernerd erg blij.

Ook heel leuk vond ik The Long Way to a Small, Angry Planet van Becky Chambers en Children of Time van Adrian Tchaikovsky, beide impulsaankopen in het ABC in Den Haag. The Long Way ... werd in een review op Goodreads beschreven als 'feel-good science fiction', wat precies het genre is dat ik zelf graag schrijf. Het stelde me absoluut niet teleur. 

In de categorie 'feel-good' vielen verder denk ik ook wel Carry On van Rainbow Rowell (over een fictief personage uit een op Harry Potter gebaseerd boek in een wereld waarin Harry Potter ook bestaat waar de fangirl uit Fangirl fanfic over schrijft -- of zo) en Simon versus de verwachtingen van de hele wereld van Becky Albertalli. M'n tandglazuur is nog steeds niet hersteld.

2017
Dit jaar staat mijn doel wederom op 26 boeken. Eén boek per twee weken moet haalbaar zijn. Naast alle SF en historische fictie (vooral over de Rozenoorlogen) die nog op mijn 'nog lezen'-lijstje staan, wil ik ook dit jaar weer meer buiten mijn comfort zone gaan lezen. Het thema 'Lees de wereld rond' leent zich daar uitstekend voor. In 2016 heb ik een aantal boeken van een Chinese (Cixin Liu) en een Zuid-Koreaanse auteur (Han Kang) gelezen. Mooi moment om daar een aantal landen aan toe te voegen! En misschien ook om eens over mijn op de middelbare school opgelopen afkeer van/angst voor literatuur heen te stappen...

Van de meeste boeken op mijn 'nog lezen'-lijstje op Goodreads word ik op dit moment trouwens niet wild enthousiast (ik geloof dat ik enigszins Richard III-moe ben), dus tips (SF, historische romans, of juist iets volslagen anders) zijn heel welkom!

(...en hopelijk ga ik dit jaar dan eindelijk ook Magnetars vervolg afmaken. De eerste complete versie was letterlijk jaren geleden af, maar ik vind het veel te leuk om eraan te prutsen. En bij elke prutsronde wordt het meer een Bouquetromannetje met een SF-plot, haha. Sluit wel mooi aan op het échte Bouquetvervolg Zwaartekracht dat ik twee jaar geleden tijdens NaNoWriMo heb geschreven.)

Lees verder op mijn site

Reacties op: Reading Challenge