Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Hanneke van de Water

Recensie van ‘Al onze namen’ van Dinaw Mengestu

‘Al onze namen’ verhaalt over Isaac, een vluchteling uit Oeganda, die naar de Verenigde Staten vertrekt om te gaan studeren.Hij wordt er verliefd en bouwt een nieuw leven op met Helen, zijn maatschappelijk werker; een omstreden liefde gezien het tijdsbeeld waarin het verhaal zich afspeelt.Het ogenschijnlijk kalme bestaan van Isaac in het Midwesten wordt overschaduwd door het verleden waar hij amper zijn mond over opendoet. Niet zozeer om wat hij heeft gedaan, maar om wie hij heeft achtergelaten: de vriend die hem zo lief was, de charismatische leider die hem eerst de revolutie liet kennen en toen alles opofferde om hem te redden.In zeer contrasterende hoofdstukken die afwisselend door Isaac en Helen worden verteld, onderzoekt Mengestu in ‘Al onze namen’ op gevoelige en intelligente wijze de thema's ballingschap, verlies en eenzaamheid.

Visie van de recensent
Mengestu’s stijl is beheerst, maar zijn blikveld is onmetelijk ruim, hij voert je mee van het grootse Oost-Afrikaanse landschap naar het introverte Illinoisa in de jaren zeventig. Over het algemeen briljant geschreven met een prachtige couleur local. Het feit dat de verhaallijnen van Isaac en Helen elkaar telkens afwisselen, maakt snel kunnen schakelen noodzakelijk en onderbreekt -voor mij- het gevoel van ‘in het verhaal zitten’.

Over de auteur
Dinaw Mengestu is een van de opvallende stemmen uit de nieuwe Amerikaanse literatuur. Hij wordt geboren in 1978 in Addis Abeba. Zijn beide eerdere romans –Kinderen van de revolutie en De leugen van Jonas Woldemariam– vertellen over Ethiopische migranten. Met ‘De leugens van Jonas Woldemariam wint Mengustu in 2011 de Ernest J. Gaines Award for Literary Excellence.Naast verhalen schrijft Mengestu ook journalistieke stukken over Afrika. Daarmee probeert hij de clichés en vooroordelen over Afrika te doorbreken en te corrigeren met echte verhalen over echte levens, niet uitsluitend over slachtoffers en geweldenaars. Zelf zegt hij: “Als ik schrijf over Darfoer of Congo, wil ik duidelijk maken dat geweld niet het directe gevolg is van “cultuur”, maar dat het voortkomt uit politieke keuzes en belangen.”Dinaw Mengestu viel met zijn twee eerdere romans in de prijzen. Ook was hij de ontvanger van The Genius Grant of 2012 van de MacArthur Foundation.Mengestu woonde jarenlang met zijn Franse vrouw en hun kinderen in Parijs, maar inmiddels hebben ze die stad ingeruild voor New York.

Uitvoering
Wordt uitgebracht als paperback.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Recensie van ‘Al onze namen’ van Dinaw Mengestu