Blogpost: larsdebrabander

Schrijven

In Maart 2021 debuteerde ik met 'De herovering van New York", een meeslepende historische roman uitgegeven door Aspekt. https://uitgeverijaspekt.nl/

De geschiedenis van de Gouden Eeuw wordt in dit verhaal tegen een ander licht gehouden: geen koene helden die uitgekiend de halve wereld veroveren, maar een groep tot de tanden bewapende opportunisten die al plunderend zich een weg banen door de Atlantische zee en de Cariben. Het is een bruine rand aan de Gouden Eeuw en een rauw verhaal dat de lezer een kijkje geeft in de werkelijkheid van toen: slavernij, rooftochten en veroveringen door Zeeuwen en Hollanders die toevallig de krachten bundelen en in een dronken en machtswellustige razernij New York heroveren.

Er zijn zoveel leuke kanten aan schrijven. Naast het schrijven zelf, wat bijna een therapeutische werking heeft, is het in contact staan met een uitgever uitdagend. Wat is je rol als (debuterend) auteur, wat voor overeenkomst ga je aan, hoe zorg je dat je samen tot een juiste verhouding van werkzaamheden komt. Wat dien je zelf te doen (zoals promotie, dat kan je echt niet enkel aan de uitgever overlaten) en wat moet je vooral niet doen. Dan is er het contact onderhouden met een almaar groter publiek. Die groei realiseer je enkel door en een goed boek te schrijven, en je promotie op orde te hebben, en dan dat contact. Want dat contact, ofwel, de communicatie met je (potentiele) lezer, zorgt ervoor dat je duidelijk maakt waar je voor staat, wat je wil bereiken, waar je over schrijft. Er zijn vele manieren om met je lezer in contact te staan of te komen. Daar staan op het internet voldoende tips over. De effectiviteit van je acties wordt bepaald door welke tips je volgt. Er staan namelijk ook tips tussen die je nergens brengen. Althans, dat is mijn ervaring. Ik sta echter nog in de kinderschoenen voor wat schrijven betreft. Niet dat ik dat niet al heel lang doe; ik schrijf al sinds 1998. Publiceren is een heel ander verhaal. Het is echter ongelooflijk belangrijk dat je veel doet aan vingeroefeningen, ofwel, schrijven schrijven en nog eens schrijven. Het aan anderen laten zien. Kritiek ervaren. Leren van anderen. En toch je eigen stijl behouden waar het kan. Lange zinnen maken wordt niet altijd gewaardeerd door de moderne lezer, en toch, als je je zinnen goed opbouwt dan zeilt de gemiddelde lezer daar zo doorheen. Met 'De herovering van New York heb ik dat geprobeert. Wel tien jaar lang. Een haast onmogelijk traject, een geweldig project, en ik hoop van harte dat je ervan zult genieten! Kijk gerust op mijn website voor meer informatie over dit boek, maar ook over wat er nog komen gaat!
Lees verder op mijn site

Reacties op: Schrijven

Gesponsorde boeken