Blogpost: Jan Haas

Slaapverwekkend

22-08-2019 door Jan Haas 13 reacties
Deze week las ik op de internetsite van de NOS een artikel over mensen met slaapproblemen. Ik geef eerlijk toe; ik zit ook nog wel eens op andere sites dan Hebban.

Zelf heb ik totaal geen problemen met in slaap komen, voordat mijn hoofd mijn kussen raakt ben ik al “van knorrestein” zoals dat op z’n Rotterdams heet.

De opening van het artikel luidde: “Steeds meer mensen slapen slecht. Dat kan 'm zowel zitten in moeite met in slaap komen, moeilijk doorslapen en te vroeg wakker worden. Allemaal vervelend, maar ook ongezond. Slecht slapen kan namelijk leiden tot concentratieproblemen, lusteloosheid, geheugenklachten en somberheid. En op de lange termijn kunnen er zelfs psychische stoornissen ontstaan en kan slaapgebrek leiden tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.”

Gelukkig bevatte het artikel van de NOS dan ook tips voor slechte slapers:       
Allereerst de dingen die je beter kunt laten 's avonds: koffie of thee met cafeïne, alcohol, een zware maaltijd kort voor bedtijd, intensieve gesprekken en lichamelijke activiteit. En geen beeldschermen, "het liefst twee uur voor bedtijd niet meer". Een rustige avond is het devies dus.”

En toen kwam het: "Als je bijvoorbeeld een boek leest, neem dan een saai boek.

En dat houdt mij dus weer uit de slaap. Ik bedoel: uiteindelijk word je toch wel moe van lezen, ook van goede boeken. En ook: als ik een saai boek lees, word ik juist getrickerd om het boek weg te leggen en bijvoorbeeld naar een beeldscherm te gaan staren of het ’s avonds nog eens even op een vreten te zetten.  

Ik voelde me ineens behoren tot een minderheid in Nederland; die der boekenlezers.
Niet dat ik daar echt van wakker lig hoor….

Reacties op: Slaapverwekkend

Gesponsorde boeken