Blogpost: Katleen Scheers

Terug van weg geweest

Voor mij betekent vakantie hebben meer tijd en vrijheid hebben om boeken te verslinden. Mijn reisgenoten hadden dat al gauw door. Ze waren zo vriendelijk om mij hun reislectuur te lenen of te geven, waarvoor dank.

Ik heb het boek Villa Toscane gelezen van Linda Van Rijn. Het is een eenvoudig verhaal. Voor Heleen en Carlo gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Ze beginnen namelijk een casa in Toscane om aan agriturismo te doen. Maar akelige gebeurtenissen gooien roet in het eten. De hond sterft en hun zoontje verdwijnt... Met andere woorden, het boek is de ideale zwembadliteratuur.

Solitaire is het boek dat zich afspeelde op mijn reisbestemming. Het is een autobiografische roman door de bekende Nederlander Ton Van Der Lee. Hij is onder meer bekend door zijn medewerking aan een film over het leven van Herman Brood. De man was de mallemolen in Nederland beu. Hij zocht spiritualiteit en contact met de natuur in zijn leven. Via Kaapstad komt hij in Namibië in het dorp Solitaire terecht, midden in de woestijn op een kruispunt van wegen. Hij heeft geld nodig om te overleven. Hij begint er een zaak en die komt zelfs in de Lonely Planet terecht. De beschrijvingen van de natuur (de kokerbomen, de acacia's, de kudu's,...) in het boek zijn heel herkenbaar en treffend voor iemand die ter plaatse is geweest. Solitaire beschrijft de belevenissen van de auteur in Namibië, de zaak die hij opbouwde en de reden waarom hij Solitaire definitief verliet.

De een van de ander door Philip Kerr begint in 1949 in München. Gunther Bernie is opnieuw begonnen als privédetective, nadat zijn vrouw Kirsten in erbarmelijke omstandigheden in een psychiatrisch ziekenhuis stierf aan influenza. Het hotel van schoonvader, in de buurt van Dachau, wil hij verkopen. Gunther Bernie verricht zijn nieuwe werk in opdracht van de rode jassen. Hij zoekt onder andere uit of de oorlogsmisdadiger nog in leven is, in opdracht van zijn vrouw. Het complexe verhaal zit erg goed in elkaar. Het meest intrigerende aan het verhaal is het beleven van die periode door de ogen van een Duitser.

Het meisje in de trein door Paula Hawkins is hot. Het is de hype van het moment, waarschijnlijk omdat het voornamelijk vanuit een psychologische invalshoek wordt verteld. Rachel Watson is de onbetrouwbare verteller van dienst. Ze is gescheiden van Tom Watson en van de regen in de drop beland. Ze heeft geen baan meer en huurt een kamer bij haar vriendin Cathy. Rachel gaat elke dag zogenaamd met de trein naar haar kantoor in Londen. De trein staat dagelijks stil in de straat van haar oude huis, voor het huis van Megan en Scott. Rachel fantaseert over het leven van dit koppel. Dan verdwijnt Megan en wordt ze dood teruggevonden. Rachel denkt dat ze kan helpen met het oplossen van de moord. Het boek is echt spannend, onder andere door het drankprobleem van Rachel. Tot op het einde kan de lezer niet zeker zijn van haar waarnemingen.

De Leeuwentemmer van Camilla Läckberg is een boek van een van mijn reisgenoten. Hij vond het niet haar beste, wat lage verwachtingen creëerde, waardoor ik het verrassend goed vond. In de streek rond Fjällbacka zijn verschillende meisjes verdwenen. Victoria, een van de meisjes, wordt levend, verminkt en verwond teruggevonden. Erica Falk is bezig met een nieuw boek over Laila die in de gevangenis zit. Laila heeft zogenaamd haar man met messteken vermoord. Erica's man, Patrik Hedström werkt op het politiebureau van Tonumshede en moet de verdwijningen van de meisjes oplossen. Zoals gewoonlijk steekt Erica haar neus in de zaken van haar echtgenoot. Het wordt de lezer in de loop van het boek duidelijk dat alle gebeurtenissen verband houden met elkaar.

Reacties op: Terug van weg geweest

Gesponsorde boeken