Blogpost: TheOrangeZebra

The Cement Garden

Goedemorgen lezer,

Dit is mijn allereerste blogpost, ik ben zeer enthousiast om te beginnen schrijven. Deze post gaat over the cement garden, een boek dat ik een tijdje geleden heb gelezen.

The Cement Garden is een boek van Ian McEwan. Het is geen dik boek, maar er gebeurt wel zeer veel. Zo blijft het spannend, van het begin tot het einde. Ikzelf heb me geen moment verveeld bij het lezen. Het boek gaat over vier kinderen; Jack, Julie, Sue en Tom. De thema's van het verhaal zijn frustratie, geweld en angst. Maar doorheen het boek komt het thema van seksualiteit ook zeer vaak aan bod.
Het verhaal wordt verteld uit het perspectief van de jongen, Jack. Hij vertelt over zijn vader, die niet zo lang geleden een hartaanval heeft gehad. De dokter heeft hun geadviseerd om de vader niet te lang of te hard te laten werken, maar toch gaan ze een middag werken in de tuin. De vader heeft cement besteld zodat er de hele tuin kunnen opfrissen. Ze sleuren de hele middag met zakken cement, van de kelder naar boven en weer terug. Maar het tuinieren valt de vader zeer zwaar en tijdens het harde werk krijgt de vader een hartaanval en hij sterft. Hierna blijven de kinderen alleen met de moeder.

In de weken daarna vertelt Jack dat zijn moeder steeds meer in bed blijft liggen. Ze komt het huis niet meer uit en zijn oudere zus, Julie, moet al het werk doen in huis. Zijn moeder vertelt hem dat ze ziek is, maar dat ze binnenkort beter gaat worden als ze maar even naar het ziekenhuis kan gaan. De jongen gelooft dit en wil de verantwoordelijkheid volledig op zich nemen, maar enkele dagen later sterft de moeder.
Doordat de moeder al eens had gesproken over pleeggezinnen, zijn de kinderen bang om weggehaald te worden. Ze willen kosten wat het kost samen blijven, daarom verzinnen ze een plan...
Na het gruwelijke voorval doen de kinderen alsof er niets gebeurt is en voor de buitenwereld lijken ze een normaal gezin. Maar het geheim dat de kinderen delen, is te verschrikkelijk voor woorden. Maar hun toneel wordt al snel verbroken door een vriendje die hun geheim ontdekt. En dat loopt niet goed af...

Met een reeks aan bizarre gebeurtenissen is het verhaal zeer goed opgebouwd. Je bent geboeid van het begin tot het einde. Elke keer als je denkt dat het saai of langdradig gaat worden, komt er een nieuw element in het verhaal waardoor je verder wil lezen. Enkele dingen die beschreven worden, vond ik zeker en vast raar. Bijna onmogelijk. Maar om al deze dingen te ontdekken, zul je het boek in huis moeten halen en het moeten lezen. Ik kan je verzekeren dat het zeker de moeite waard is.
Dit was dan mijn eerste post, ik hoop dat jullie ervan hebben genoten. En wie weet heeft dit er wel voor gezorgd dat enkelen het boek zullen lezen of aanraden aan een ander.

Ik weet zelf wel dat er nog werk is aan mijn manier van schrijven, maar ik hoop door dit veel te doen en ook reacties te krijgen, dat ik veel kan bijleren.

Bedankt! Veel groetjes, TheOrangeZebra :)

Lees verder op mijn site

Reacties op: The Cement Garden

Gesponsorde boeken