Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Sia Vogel

Titania's betoverende recepten

Witch in the kitchen, magie in de keuken.
Mijn blog over een kookboek. Deze keer een heel bijzonder boekje. Ik geef gelijk een link naar een samenvatting bij bol.com, dus kijk vooral ook daar. Om te beginnen ziet het boek er betoverend mooi uit vind ik. De omslag is van velours met gouden letters en er staan heel mooie foto’s in. In een paar inleidende stukken wordt ingegaan op de magie, kunst van culinaire magie, de kracht van magisch denken, koken met overtuiging, een magische sfeer scheppen, onweerstaanbare invitaties maken. “Elke uiting van enthousiasme in ons leven is een weldaad en gastvrijheid verspreidt warmte en geluk”.  “Fleur uw wereld op met magie”. Over gebruik van geuren, geurkaarsen, geurolie in een lampje, dat soort ervaringen maken mee de magie zegt Titania. 

De gerechten zijn geordend naar thema’s. Aantrekkingskracht-Een Marokkaans feest; Verleiding-Een diner met zeebanket; Het genot-Een zomers bruiloftsbuffet; Vruchtbaarheid-Een zomerse barbecue; Huis&haard-Een oogstfeest; Veel heil en zegen-De viering van Halloween; Vrienden&familie-Een Yulefeest; Gezondheid- Vitaliteit, vegetarisch eten en goed voornemens; Succes-Pak maar uit.
In het nawoord een Kruidenwijzer voor heksen, Kruiden en bloemen, Specerijen en een alfabetisch register. 

Ik heb nooit gedaan wat door deze schrijfster wordt aanbevolen in bijvoorbeeld het hoofdstuk over het Marokkaanse feest. “Geniet van de meer dan tien verschillende geuren die de ras el hanout teweeg brengt”. “Plaats door de hele kamer olielampjes gevuld met etherische oliën als rose otto, sandelhout of kaneel of maak een eigen potpourri van rozenblaadjes, kaneelstokjes, stukjes gember en komijnzaadjes om de kamer te ‘verwarmen’.” De beschrijving is heerlijk, de uitvoering zal niet door iedereen omarmt worden ☺.
Het eerste recept wat je tegenkomt is gelijk ook het recept wat ik wel ooit heb gemaakt.

Salade met warme geitenkaas.
4 plakken geitenkaas van ongeveer 1 cm dik, marineer deze een paar uur (of een hele nacht) in een scheutje olijfolie met 2 teentjes knoflook in plakjes en de naaldjes van 2 takjes verse rozemarijn. Maak een salsa van 1 grote gesnipperde ui, sauteer in olijfolie tot glazig, voeg daar 2 rode ontpitte en fijn gesneden chilipepers aan toe bak een paar minuten mee. Vervolgens een grote oranje of gele paprika zonder pitten en zaadlijsten er bij tot deze zacht is,  en dan nog 400 gr. tomatenblokjes uit een blik er bij. Laat 30 minuten sudderen en doe er dan een fijngehakt klein bosje koriander en 2 0f 2 limoenblaadjes bij en laat nog 5 minuten meesudderen. Maak een bedje van rucola, leg er een plak kaas op, besprenkel deze met de marinade en druppel de hete salsa over de kaas. Direct opdienen. En natuurlijk met liefde.

Een ander leuk recept staat op de foto hieronder.
8ef7b92a2eff5a9ed22e70c6daed4584.jpg
Een recept wat goed te maken is en zowel warm als koud kan worden gegeten komt uit het hoofdstuk Bruiloftsbuffet.

Zalm uit de oven.
Leg een rode zalm op een bakblik met aluminiumfolie en vul de buikholte van de vis met een paar steeltjes venkel, wat peperkorrels en een in plakjes gesneden grote citroen. Wrijf de buitenkant van de vis in met zeezout en verdeel 15 gram boter over de vis. Maak een bootje van de folie en giet een groot glas champagne of witte wijn rondom de vis en strooi er nog wat peperkorrels over. Maak het bootje goed dicht, let op de randen. Bak 35 tot 40 minuten in een matig warme oven. Als de vis warm wordt geserveerd eerst even 10 minuten laten afkoelen. Maak van 50 gram boter en de rasp van 1 citroen een botertje. Koud is het gerecht ook lekker, laat de vis dan in het nat afkoelen en serveer op een platte schaal zonder de huid en gegarneerd met lavendelbloesem. En natuurlijk met wat je er verder bij wilt eten zoals bijvoorbeeld babyworteltjes of jonge doperwtjes. Een lavendelhollandaise-saus of een lavendelmayonaise past er goed bij. 

Al met al, een bijzonder kookboek met vooral bijzondere adviezen met betrekking tot sfeer en liefde en aandacht en genieten en warmte enzovoort. Wees dus een heks in je keuken. Heel duur in een antiquariaat of 2e hands nog te koop. 

Mijn eigen andere blog, Sia's weblog over gedoe in mijn keuken vind je hier.

Reacties op: Titania's betoverende recepten