Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Tiny Fisscher Auteur

Blogpost: Tiny Fisscher

Toelichting op mijn 25 mooiste boekenlijstje

07-07-2018 door Tiny Fisscher 5 reacties
Ik ben geen blogger en Hebban houd ik nauwelijks bij, want ik raak snel in de war van veelheid aan keuzes en mogelijkheden (lees: prikkelgevoelig), maar het 25-mooiste-lijstje invullen vond ik wel een heel leuke uitdaging. Daar ik bij ieder boek een korte uitleg had willen geven maar dat niet kon, en een recensie minimaal 100 woorden moet bevatten en ik daar geen tijd voor heb (of voor wil uittrekken), even een toelichting via dit blog.

'De wand' heb ik onlangs gelezen, nadat ik onlangs de film had gezien en daar ondersteboven van was. Ik heb het boek zelfs in het Duits gelezen en dat is me heel goed bevallen. Wat een meesterlijk verhaal is dit, over op jezelf teruggeworpen zijn en je afgescheiden voelen van de wereld, over vriendschap tussen mens en dier, over acceptatie en overlevingsdrang. Misschien dat ik het boek niet zo mooi gevonden als ik niet eerst de film had gezien, dat zou heel goed kunnen, dus wat ben ik soms blij met mooie boekverfilmingen. Het boek speelt zich af in de Oostenrijkse bergen, waar ik zo dol op ben. Een ander boek dat zich in de bergen afspeelt, heeft ook mijn hart gestolen: 'De acht bergen' van Paolo Cognetti. Een prachtig klein verhaal, groots opgeschreven.

'Het parfum': jaren geleden in het Nederlands gelezen, onlangs in het Duits, met de Nederlandse vertaling in de buurt (want moest nu en dan echt even iets opzoeken) en ik vond het nog steeds een meesterlijk boek. De verfilming vond ik trouwens ook heel knap gedaan; als je geuren dusdanig in een film kunt verbeelden dat je ze bijna rúíkt, dan versta je je vak als filmmmakers bijzonder goed. 

'Geroezemoes in het gras' en 'Het verborgen leven van bomen': wat een eye-openers als het gaat om het gegeven dat alles met alles verbonden is, zelfs ondergronds. Fascinerend. 

'Zijde': een boekje van Alessandro Baricco, dat ik lange tijd in huis heb gehad zonder het te lezen, en waar ik opnieuw op geattendeerd werd toen er een speciale uitgave van kwam met tekeningen van Rébecca Dautremer. Wat een origineel en prachtig geschreven verhaal, en de tekeningen van Dautremer, hoe wonderschoon! Daarmee kom ik meteen op 'Het kleine theater van Rebecca': ook van Dautremer, een boek met uitsnedes om je vingers bij af te likken en waarbij je je meteen afvraagt: hoe hebben ze dat in vredesnaam gemáákt?! Ongelofelijk prachtig. En dan nóg eentje van Baricco, 'Oceaan van een zee', een prachtig geschreven verhaal over een keur aan gasten in een pension aan zee. Ik heb meerdere boeken van Baricco gelezen, ook boeken waar ik niet doorheen kwam (ieder boek van hem is totaal anders), maar dit boek en Zijde vond ik fascinerend en heel origineel.

Twee boeken van T.H. White had ik in eerste instantie gekozen omdat ik niet kon kiezen, en omdat ze jaren geleden grote indruk op me hebben gemaakt toen ik research deed voor een van mijn eigen kinderboeken 'En dan was ik de ridder.' Een van de twee titels is later afgevallen, omdat ik daar een ander boek voor in de plaats wilde zetten,  namelijk De groene bloemtrilogie, van Floortje Zwigtman. Wat een geweldig geschreven historische boeken, ik heb ze verslonden!

'De ontdekking van de hemel': jaren geleden gelezen en toen heeft het boek me van de sokken geblazen. De stukken waarin Mulisch laat zien dat hij heel erudiet is en vréselijk veel weet, sloeg ik over; hup, Mulisch, ga eens verder met je verhaal. Verder een knappe roman, en bij tijd en wijlen ook heel geestig, vond ik. Of ik dat nu nog zou vinden, weet ik niet, ik heb het nog niet herlezen. Dat heb ik wel gedaan met 'Een schitterend gebrek' van Japin, dat ik geloof ik al drie keer heb gelezen. Wat een mooi klein en tegelijkertijd groots verhaal. Diezelfde qualificatie kan ik geven aan 'Moeders zondag', van Graham Swift, dat ik zowel in het Nederlands als in het Engels heb gelezen en dat zal niet de laatste keer zijn. Een heel mensenleven zo beeldend beschrijven in een relatief zo dun boek: bijzonder knap. 

'Monkie' heb ik in deze lijst staan omdat we dat, toen onze dochter nog klein was, letterlijk hebben stukgelezen. Dat stukgelezen exemplaar staat nog steeds in de kast. Een ander prentenboek, van een totaal andere orde, 'De beste, geweldigste, meest fantastische opa's ter wereld' van Jan Paul Schutten & Kees de Boer is het grappigste prentenboek dat ik ooit ben tegengekomen. Ook voor volwassenen meesterlijk. Voorheen heette dit boek 'Is dit alles?', wat ik een stuk makkelijker te onthouden vind, maar ze hebben de titel geloof ik uit commercieel oogpunt veranderd. Ook voor volwassenen heel leuk: wij hebben het tijdens een etentje een keer door iemand in het gezelschap die dat goed kon voor laten lezen en we kwamen niet meer bij. Schutten en De Boer zijn met dit boek natuurlijk schatplichtig aan de beroemde sketch van Monty Python waarin de heren aan het opscheppen zijn over hun woonomstandigheden toen ze klein waren, maar dat maakt dit boek er niet minder grappig om.

Tja, ik kom niet om 'Alleen op de wereld' heen, mijn lievelingsboek als kind en waarvan ik van Gottmer de enorme eer heb gekregen het op te frissen, zodat het weer voor nieuwe generaties goed te lezen is. Het was mijn eigen idee om dat te doen, Gottmer ging ervoor en de rest is geschiedenis. Zo trots op dit boek! Ik had trouwens ook Kees de jongen graag op deze lijst gezet, maar om twéé bewerkingen van mijn hand op deze lijst te zetten, leek me wat teveel van het goede.

'De Harpij' van A.N. Ryst (pseudoniem van Daan Remmerts de Vries), is een roman die zijn weerga niet kent, wat een geweldig rijk verhaal! Zie mijn recensie op Boekenbijlage.nl (helaas is er geen link in te voegen). Aldaar ook een recensie van de YA-roman 'Dubbelgangers' van Jesper Wung-Sung, een beklemmend en prachtig geschreven dystopisch verhaal - een genre waar normaal gesproken mijn belangstelling niet zo naar uitgaat, dus extra bijzonder dat dit boek in mijn 25-lijst terecht is gekomen.

'Heksenkind', en het vervolg erop, Juniper: ik kan er geen genoeg van krijgen. Al meerdere keren herlezen. Als hekserij en magie je aanspreken, dan zijn deze boeken een must. 

En dan hebben we nog 'Duma', van Stephen King. Hoewel ik een aantal van zijn boeken met veel plezier heb gelezen, ben ik niet per se een King-fan, maar dit boek ga ik zeker nog eens herlezen. Of ik dat ook zal doen met  'De waarheid over de zaak Harry Quebert' weet ik nog niet, want ik heb onlangs de opvolger ervan gelezen (Het boek van de Baltimores) en dat boek vond ik te rommelig. Het ene moment vond ik het geweldig, het andere moment bladerde ik een beetje verveeld doorheen, vooral tegen het eind. Maar deel 1 vond ik erg sterk en heel goed geschreven, en is lang blijven nasmeulen in mijn hoofd, dus verdiende het op dit moment toch een plek op mijn lijst. 

Er zit ook een boek tussen met verzamelde columns van James Worthy 'Mottenballen voor de ziel': wat een schrijver is deze jongen, fenomenaal. Hij strooit met metaforen alsof het muisjes zijn op een beschuitje, en het maakt niet uit hoeveel kraammvisite er komt, de muisjes raken nooit op.

Een na laatste: de drie boeken van de Bloomsburytrilogie, van Rindert Kromhout. Meesterlijk werk!

Tot slot Marcel Vaarmeijer: de jury van de Librisprijs had nog nooit van hem gehoord en dan denk ik, onder welke steen hebben jullie de afgelopen jaren gelegen??? Met De gloriedagen van Walter Gom stal deze schrijver al mijn hart, en er moest zeker een boek van hem op mijn lijst. Dat werd 'Voor wie ik heb liefgehad'. Wie houdt van goed geschreven boeken met een hoop ironie en humor, terwijl de onderwerpen toch niet bepaald licht genoemd kunnen worden, zit bij Vaarmeijer goed. 

Er valt nog veel meer over deze boeken te zeggen, en waarom ik voor deze 25 heb gekozen en niet voor alle andere pareltjes die ik heb gelezen, is geen antwoord te geven. Ik kan trouwens ook wel een lijstje samenstellen van de 25 beroerdste boeken die ik in mijn handen heb gehad, maar smaken verschillen en laten we het positief houden J. 
  









Lees verder op mijn site

Reacties op: Toelichting op mijn 25 mooiste boekenlijstje