Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Nico van der Sijde

Top 25 van vrouwelijke auteurs

Mijn Hebban top 25 had, naar mijn eigen smaak en die van anderen, wat weinig Nederlandstalige auteurs en te weinig dichters. Ter compensatie maakte ik dus een top 25 van Nederlandstalige werken en een top 25 van dichtbundels, in twee aparte blogs. Maar ja, in al die drie top 25-lijsten zitten weer weinig vrouwen. Het is moeilijk te ontkennen: zelf ben ik wit, mannelijk en westers; veel van mijn favoriete auteurs zijn dat ook; er zit dus een bepaalde eenzijdigheid in mijn leesgedrag. 

Dus hoppa, hier dan een top 25 van boeken die geschreven zijn door vrouwelijke auteurs, om die eenzijdigheid een heel klein beetje te compenseren. Allemaal zeer geliefde boeken van zeer geliefde auteurs. De volgorde is totaal willekeurig, al is de nummer 1 inderdaad echt wel de nummer 1. Maar nummer 2 t/m 25 staan allemaal ex aequo op 2. En trouwens, later ging ik weer twijfelen of eigenlijk niet ALLE boeken ex aequo op 1 staan, wat de willekeur van deze lijst nog eens onderstreept. Ook bij deze lijst had ik bovendien weer keuzeproblemen: waarom die ene schrijfster wel en die andere niet, waarom dat ene prachtboek van schrijfster X wel en dat andere niet, enzovoort enzoverder. Zo kreeg ik helaas Ali Smith, Zadie Smith, Aifric Campbell, Jenny Offill en Nicole Krauss niet ingepast. En diverse boeken van Woolf en Lispector ook niet.  Boeken die ik al noemde in de top 25 van Nederlandstalige boeken of in de top 25 van dichtbundels noem ik hier niet opnieuw, al hadden ze ook in deze vrouwen top 25 best gepast. En boeken waarvan ik mij alleen herinner dat ik ze ooit briljant vond, maar niet mij herinner waarom, neem ik ook niet op. Zodat Flannery O'Connor ontbreekt, wat vast een schande is: van haar zal ik wellicht ooit dat ene prachtboek herlezen en de rest gaan verslinden, maar nu is dat nog niet het geval. Bovendien zal ik ook hier wel weer boeken en auteurs gewoon knalhard vergeten zijn. 

Maar hier komt hij dan, de volkomen onvolkomen, maar wel met plezier gemaakte lijst van boeken die door vrouwen zijn geschreven:


1. Olga Tokarczuk, De Rustelozen.

2. Juli Zeh, Speeldrift.

3. Alice Munro, Selected stories.

4. Dubravka Ugresic, Baba Jaga legde een ei.

5. Marlene van Niekerk, De sneeuwslaper.

6. Marguerite Yourcenar, Hadrianus' gedenkschriften

7. Marie Ndiaye, Drie krachtige vrouwen

8. Svetlana Alexijevitsj, Het einde van de rode mens.

9. Virginia Woolf, Mrs. Dalloway.

10. Marguerite Duras, De minnaar.

11. A.S. Byatt, Possession. A romance.

12. Jennifer Egan, A visit from the goon squad.

13. Lydia Davis, The collected stories.

14. Han Kang, De vegetariër.

15. Ingeborg Bachmann, Malina.

16. Magda Szabo, De Katilinstraat.

17. Jenny Erpenbeck, Een handvol sneeuw.

18. Anna Bolecka, Lieve Franz.

19. Dulce Maria Cardoso, Violeta en de engelen.

20. Herta Müller, Ademschommel.

21. Clarice Lispector, De passie volgens G.H.

22. Jeanette Winterson, The passion. 

23. Cynthia Ozick, The Messiah from Stockholm.

24. Louise Erdrich, Plague of doves.

25 a. Kerstin Ekman, Zwart water.
25 b. Paula Fox, Desperate Characters.
25 c. Marina Stepnova, De vrouwen van Lazarus.
25 d. Esther Kinsky, Langs de rivier.
25 e. Judith Hermann, Zomerhuis, later.
25 f. Eleanor Catton, The luminaries.






Reacties op: Top 25 van vrouwelijke auteurs