Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Bellefleur

Twee werelden samengebracht

Het IJskind was het de laatste dagen. In eerste instantie stond hij al bijna twee jaar in de kast na van een rommelmarkt mee te zijn genomen. De achterkant had mij aangesproken maar tussen alle thrillers, fantasy boeken en historische romans was hij steeds verder naar achteren geschoven op de te lezen lijst. Waarom? Tja geen idee maar ik ben blij dat ik hem heb gelezen.

Uiteindelijk verweefd het drie verschillende verhalen tot één. Het verhaal van een ijsbeer en haar jong, het verhaal van John Franklin en zijn ontdekkingsreis naar de Noordpool in de 19e eeuw en in het heden het verhaal van Doug en Jo, hun zoon Sam en de zoon van Doug, Sam's halfbroer, John. Prachtig zoals alles wordt verweven met elkaar. Het was ook heerlijk om te lezen. Door de verschillende verhaallijnen en duidelijke hoofstukken (verhaallijn per hoofdstuk) kon ik hem ook zo nu en dan even wegleggen en een uur later weer oppakken. Ik was gefasineerd door het verhaal van John Franklin en de twee schepen die naar de Noordpool voeren. En dan de problemen die ze tegenkomen zoals bedorven voedsel.

dfcc382345835dcbd249626247c46d2a.jpgIn het boek wordt lang gezocht naar sporen van deze expiditie. Doug, een van de hoofdpersonen in dit boek, is een onderzoeker en heeft ooit een koperen buisje met een boodschap van deze expeditie gevonden. John op zoek naar de "geest" van zijn vader treed in zijn voedsporen om meer te vinden. Als ik een boek lees wat mij pakt ben ik vaak ook op Google om meer info over deze persoon of expeditie te vinden. Toen dit boek werd gescheven was een van de schepen van de expiditie nog niet gevonden. Nu wel:

De Britse ontdekkingsreiziger John Franklin (1786-1847) kreeg honderdzestig jaar geleden de opdracht om in het Canadese noordpoolgebied een westelijke doorvaart te vinden. Van Franklin en zijn 129 bemanningsleden werd nooit meer wat vernomen. Onlangs is echter een van de schepen van de ontdekkingsreiziger gevonden. 

De Canadese overheid begon zes jaar geleden een zoektocht naar de schepen van de ontdekkingsreiziger. Het was niet voor het eerst dat er werd gezocht. In de jaren 1848-1859 werd ook met man en macht de twee schepen, de HMS Erebus en de HMS Terror, uitgekeken.
Deze eerste zoektocht leidde wel tot de ontdekking van de noordwestelijke doorvaart, maar van de schepen werd geen spoor aangetroffen.
Bij de nieuwe zoektocht kon gebruik gemaakt worden van moderne technieken. Met behulp van sonar is uiteindelijk in de Straat van Victoria, vlakbij Koning Willem-eiland het wrak van een van de twee schip ontdekt. Volgens de onderzoekers kan uit de sonarafbeeldingen afgeleid worden dat er een schat aan informatie over de expeditie boven tafel kan komen.
Niet uitgesloten wordt dat in het wrak ook nog resten van bemanningsleden gevonden worden.

De schepen zouden vergaan zijn toen ze vast kwamen te zitten in het ijs. Volgens sommige theorieën kwamen de 129 bemanningsleden door vergiftiging om het leven. Het lood van hun etensblikken zou in het voedsel terecht zijn gekomen.Toen de weduwe van Franklin geen berichten meer doorkreeg, zette ze een grote zoektocht op touw. Die zoektocht zou uiteindelijk ruim tien jaar duren. In totaal vertrokken er vijf grote expedities. In opdracht van de weduwe Franklin werd er zelfs voedsel op het ijs achtergelaten in de hoop dat die bemanning zou bereiken. Over het lot van de expeditieleden werd veelvuldig gespeculeerd. In sommige media werden lokale Inuit aangehaald die beweerden dat de mannen vanwege voedselgebrek zouden zijn overgegaan op kannibalisme.Welk van de twee schepen voor de kunst van Koning Willem-eiland is gevonden, is nog niet duidelijk. Volgens de Canadese overheid staat echter wel vast dat hem om een van de twee schepen van John Franklin gaat.

Het boek was heerlijk om te lezen en de zoektocht erna naar John Franklin's expeditie ook. Doet een van jullie dat ook nadat een verhaal je gepakt heeft?

Reacties op: Twee werelden samengebracht