Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: LauraLeest.

Van boekrol tot eBook deel 3: de Dwarsligger

Je ziet ze steeds meer in het straatbeeld verschijnen: volledige boeken maar dan met het formaat en gewicht van, of tegenwoordig zelfs kleiner dan, een mobiele telefoon. Ik heb het dan natuurlijk over de Dwarsligger. Ze bestaan nu bijna zes jaar en zijn een Nederlandse uitvinding, oorspronkelijk bedoeld voor Bijbels en liederenboeken. Hoe zijn ze zo populair geworden en waarom zou je ze gebruiken in plaats van normale leesboeken? Ik vertel het jullie in deel drie van de special ‘Van boekenrol tot eBook’.

De Dwarsligger

Zoals ik al in de inleiding vertelde is de Dwarsligger bedacht door een Nederlands bedrijf: drukkerij Jongbloed. Deze drukkerij was gespecialiseerd in het drukken op dun papier. We kennen deze techniek natuurlijk met name van Bijbels, dit was oorspronkelijk dan ook het soort boek wat op deze manier werd uitgegeven. Om de markt te vergroten ging men echter een verbond aan met drukker Ambo/Anthos en sindsdien verschijnen ook vele nieuwe en populaire titels in deze vorm.

Het idee lijkt zo simpel, dat je je afvraagt waarom het niet eerder is bedacht. Enkele andere drukkerijen zagen dan ook een gat in de markt en kwamen met varianten op de Dwarsligger. Voordat drukkerij Jongbloed, die een octrooi heeft op het boekje, stappen kon ondernemen besloten de andere drukkerijen echter al hun versies van de Dwarsligger uit de handel te halen of zelfs niet eens op de markt te brengen omdat de verkoop tegen viel.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Van boekrol tot eBook deel 3: de Dwarsligger