Blogpost: LauraLeest.

Van boekrol tot eBook deel 4: het eBook

23-04-2015 door LauraLeest. 1 reactie
Vorige week stond het artikel uit de reeks ‘Van boekrol tot eBook’ helemaal in het teken van de Dwarsligger, deze keer is het de beurt aan het eBook. In dit laatste reguliere deel van deze special vertel ik jullie alles over eBooks. Hoe kun je ze lezen, hoe staat het met de populariteit en wat voegen ze toe? Je leest het hieronder.

Het eBook

‘Verkoop eBooks begin 2015 met 22 procent gestegen’, zo kopte nu.nl twee weken geleden. In datzelfde artikel stond dat inmiddels ruim vijf procent van de verkochte boeken, een eBook betreft. In aantal betekent dit dat er 583.227 exemplaren zijn verkocht. Daarnaast zijn er ruim 100.000 eBooks uitgeleend via bijvoorbeeld de bibliotheken. Je zult begrijpen: eBooks zitten in de lift. Steeds meer mensen laten de papieren boeken voor wat ze zijn, om ze in een digitale versie op een e-reader of met behulp van andere devices te lezen.

eBooks zijn inhoudelijk hetzelfde als hun papieren evenknieën, maar dan als digitaal bestandje beschikbaar. Ze zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor laptops en computers. Daarmee ga je alleen niet lekker op de bank een boek zitten lezen en je neemt je PC ook niet mee op reis, dus al gauw werden er ook versies ontwikkeld voor onder andere smartphones. Het nadeel hiervan was echter weer het kleine schermpje, wat ook niet prettig las. Niet vreemd dat er al gauw een speciale eReeader werd ontwikkeld. Inmiddels zijn er diverse bedrijven die eReaders produceren, maar ook voor bijvoorbeeld tablets zijn apps ontwikkeld waarmee je eBooks kunt lezen. Deze hebben echter niet een van speciaal ‘ePaper’ gemaakt beeldscherm zoals eReaders, waardoor dit voor je ogen vermoeiender kan zijn.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Van boekrol tot eBook deel 4: het eBook

Gesponsorde boeken