Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: LauraLeest.

Van boekrol tot eBook deel 1: het leesboek

Boeken hebben een lange geschiedenis en zijn nog steeds volop in ontwikkeling. Natuurlijk kennen we de papieren boeken in normaal formaat, maar daarnaast bestaan er ook de kleinere versies genaamd ‘Dwarsliggers’. Ook zijn er natuurlijk luisterboeken en is het eBook in opmars. De komende vier weken zal ik de voor- en nadelen van deze manieren om te lezen bespreken, om af te sluiten met een vergelijking hiervan . Vandaag trap ik af met het conventionele boek.

Het leesboek 

Men schrijft al zo lang mensen bestaan: iedereen kan zich wel een rotstekening, kleitablet of hiëroglief voor de geest halen. Het boek zoals wij het vandaag de dag gebruiken, is uitgevonden door de Romeinen. Zij gebruikten tafels met daarop was om boodschappen naar elkaar over te brengen. Al gauw ontdekten ze dat er nog meer informatie kon worden overgebracht, als men een aantal van deze tafeltjes aan elkaar vastmaakte. Het eerste ‘boek’ was geboren. 

De Romeinen gebruikten voorheen ook de boekrol. Dit was echt niet praktisch: je had veel ruimte nodig om weinig op te schrijven en daarnaast was het lastig iets terug te zoeken. Door de wastafeltjes en de boekrol te combineren ontstond het echte boek zoals wij kennen. In de Middeleeuwen werd dit verder geperfectioneerd, toen nog volledig met de hand geschreven. Halverwege de 15e eeuw kwam echter de boekdrukkunst op gang waardoor boeken in grotere getale beschikbaar kwamen. Nog niet zo lang geleden kwam er ook de schrijfmachine en later natuurlijk de computer mét printer. ‘Drukken’ werd voor iedereen toegankelijk en boeken werden gemeengoed.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Van boekrol tot eBook deel 1: het leesboek