Vergeet-mij-nietjes #9

14-09-2015 12 reacties
Voor meer informatie over de aanleiding en achtergrond van deze blogs, #1 over dit onderwerp.

Voor de index van eerdere afleveringen, volg deze link Index Met deze blog ga ik acht boeken toevoegen waardoor de lijst uitgroeit naar 50 boeken.
Ook nu kunnen aan de lijst weer een aantal hele mooie boeken worden toegevoegd, met speciale dank aan de tipgevers van deze keer, Hebbanleden Ellen IJzerman en Christophe!.

Manja – Anna Gmeyner
Dit boek heb ik een paar maanden geleden ontdekt via de website nl.schwob-books.eu, een website die de beste onbekende boeken uit de wereldliteratuur verzamelt. En wat een ontdekking! Prachtig verhaal over vijf kinderen die geboren worden en opgroeien in het Duitsland van tussen de wereldoorlogen en de opkomst van het nazisme en alle ellende aan den lijve ondervinden. Imponerend en fascinerend van begin tot eind, zie mijn recensie

Wolventotem – J. Rong
Zie de recensie van Ellen IJzerman. De beschrijving en de mooie recensie maken ontzettend nieuwsgierig naar dit onbekende boek

Sneeuwwitje – Donald Barthelme
Zie de recensie van Christophe. Een boek uit 1967 dat pas in 2014 in Nederland is uitgegeven. Ook weer een van de klassiekers die in de laatste jaren zijn herontdekt.

Melodieën – Helmut Krausser
Een boek dat bijna vijf eeuwen bestrijkt, over een mythe uit de middeleeuwen over een alchemist die er niet in slaagt goud te maken maar wel melodieën ontdekt die een magische uitwerking op mensen zouden hebben. Intrigerend samenspel tussen magie en het vroegere Italiaanse leven.

De Condottiere – Georges Perec
Zie de recensie van Christophe, korte maar zeer interessante eerste roman van deze auteur waarin al veel elementen van zijn latere werken zichtbaar zijn. Pas in 2012 uitgegeven ter gelegenheid van de herdenking van de dertigste sterfdag van de in 1982 overleden auteur

Ontboezemingen van de oplichter Felix Krull – Thomas Mann
Klassieke schelmenroman van de auteur die zoveel grote werken heeft geschreven. Dit is wel een van zijn lichtvoetigste werken. Het gaat over een getalenteerde jongeman die het manipuleren van mensen tot kunst verheft en er uiteindelijk zijn beroep van maakt.

Oorlog van het einde van de wereld – Mario Vargas Llosa
Groots epos, speelt zich af aan de beginperiode van Brazilie, over een messiaanse figuur die een mengelmoes verkondigt van het christendom en apocalyptische visioenen. Het leger wordt op hem en zijn tienduizenden volgelingen afgestuurd met dertigduizend doden als resultaat.

De weg – Cormac McCarthy
Een van mijn favoriete auteurs. Gaat over de een vader die met zijn zoon tracht te overleven in een postapocalyptische wereld geschreven in de sobere kenmerkende stijl van deze auteur. Terecht een ijzingwekkend meesterwerk genoemd. Volg de link

Reacties en tips ter aanvulling blijven zeer welkom, ook in mijn belang, maar wel graag met een motivatie of verwijzing naar een recensie!

Reacties op: Vergeet-mij-nietjes #9

Gesponsorde boeken