Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Kitchen Table Happiness

Vintage vrijdag - Eten op je eigen (aardappel preisoep)

Wat krijg je als Midas Dekkers een kookboek schrijft voor kamerbewoners? Juist ja hilarische teksten en makkelijke basisrecepten, want als je niet weet hoe je rijst of aardappels kookt kom je niet verder dan de afhaal-chinees of de pizza-bezorger.


fba955f1cc6dd4cb85addfb9e0fe272c.jpgfotocredit https://www.flickr.com/photos/hackny

"Koken is niets anders dan voorverteren. Tegen de tijd dat het eten op je bord ligt, is het al half op. De pan is een verlengstuk van je darmkanaal. Dat klinkt onsmakelijk."


Oké strikt genomen is een boekje uit 1991 niet echt oud, maar vintage - dat moet kunnen. Het Zuivelbureau sponsorde de uitgave, vandaar dat er veel roomboter en zuivel wordt gebruikt. En een heleboel informatie over wat er in de pan gebeurt en de spijsvertering natuurlijk; Midas is en blijft een bioloog. Zelfs en recept voor koken in het koffiezetapparaat (vers gezette mihoenschotel)! Ik wil toch maar een iets gewoner recept met je delen. Trouwens met alle espressomachines heeft lang niet iedereen meer zo'n ouderwets koffiezetapparaat. Aardappel preisoep wordt het: één van de weinige recepten voor 4 personen.

Aardappel-preisoep
3 aardappels
1 grote ui
3 preien
2 eetlepels boter
1 bouillontablet
1 kopje melk (150 ml)
zout
peper

Schil de aardappels, was ze en snijd ze in blokjes. Pel en snipper de ui. Snij het witte en het lichtgroene gedeelte van de prei in ringen, was de ringen goed en laat ze in een vergiet of zeef goed uitlekken.
Doe de boter in een grote pan en zet hem op hoog vuur. Als de boter lichtbruin is kun je de ui, de prei en de aardappel erbij doen. Bak de groenten 10 minuten en doe er dan ¾ liter water bij en het bouillontablet. Breng de soep al roerende aan de kook, stel het vuur zo af dat de soep net kookt en laat hem daarna 25 minuten zachtjes koken.
Zeef de soep en wrijf de groenten fijn door de zeef. Doe de melk erbij en breng de soep op smaak met zout en peper.

Aanpassingen
Omdat een student vaak niet in het bezit is van een keukenmachine of staafmixer wordt de soep door een zeef gewreven, maar het gaat natuurlijk veel sneller en makkelijker om de soep te pureren. In plaats van melk kun je ook vlak voor het opdienen een paar lepels crème fraîche door de soep roeren, dat maakt het net wat luxer.

"Over lekkere dingen wordt veel geschreven, dat geldt voor seks, voor wijn en voor eten."
Midas Dekkers

Lees verder op mijn site

Reacties op: Vintage vrijdag - Eten op je eigen (aardappel preisoep)