Erik Le Romancier Auteur

Blogpost: Erik Le Romancier

Waarom ik gebruik maak van proeflezers

Waarom maak je eigenlijk gebruik van proeflezers, vragen lezers en collega-schrijvers me wel eens. Vertrouw je niet op de kracht van je eigen werk? 

Ja, natuurlijk wel. Op elk nieuw boek doe ik weer mijn uiterste best. Elk boek stop ik weer vol met zoveel mogelijk mijn aandacht, liefde, tijd en inspiratie. Er komt - voor mij althans - altijd weer een moment dat ik voel dat mijn komende boek nog nét even iets beter kan, maar dat ik werkelijk niet meer zie hoe, waar en wat. De reden is dat ik het dan te lang en te vaak onder ogen heb gehad. Een blinde vlek ten aanzien van mijn eigen werk, inderdaad. Op dat punt in het schrijfproces - het verhaal is af, het manuscript is geschreven maar niets is nog definitief - komen een paar proeflezers goed van pas.
 
Als buitenstaanders kunnen proeflezers fris en onbevangen naar mijn manuscript kijken en beoordelen wat naar hun idee wel of niet werkt, en waarom. Foutjes, aanvullingen, suggesties, ze komen allemaal op tafel. Ja, ik ben de schrijver en dus ik bepaal uiteindelijk ook wat ik met de feedback doe, maar verhelderend en verrijkend is het allemaal wel. Elk commentaar zet me toch weer even kritisch aan het denken over mijn verhaal. Voor mij is dat pure winst die mijn boek op een hoger plan brengt. 

En dat is dus waarom ik gebruik maak van proeflezers.

Reacties op: Waarom ik gebruik maak van proeflezers

Gesponsorde boeken