Blogpost: Kim

Waarom ik van Fantasy hou...

Als iemand mij vraagt wat ik het liefst lees, antwoord ik steevast dat ik heel erg hou van het Fantasy genre. 9 van de 10 mensen kijken me dan vreemd aan. Verhalen over hobbits, elven en tovenaars, wat kan daar nu leuk aan zijn? Iets wat niet bestaat kan immers niet spannend zijn. Ze denken ook vast dat ik me iedere avond verkleed als elf om dan een soort van heidens ritueel uit te voeren. Maak je geen zorgen, dat doe ik niet. Ik ben nuchter genoeg om werkelijkheid van fantasie te onderscheiden. Maar waarom vind ik nou juist dat genre zo fijn om te lezen? Dat is eigenlijk best een goede vraag. 

Als kind verslond ik al het ene boek na het andere. In tegenstelling tot mijn klasgenootjes, die dat ene verplichte boek al een straf vonden, vond ik het heerlijk. Zet mij in een hoekje met een boek en ik ben de hele dag zoet. Toen al had ik een lichte voorkeur voor sprookjes en andere fantasie verhalen. Ooit kreeg ik van iemand het boek 'In de greep van de sneeuwheks' van Catherine Fisher. Daarmee is denk ik het zaadje geplant voor het echte werk. Een verhaal vol magie, fantastisch vond ik dat. Jaren later maakte ik kennis met de jongen die bleef leven. Daarmee was het hek echt van de dam. 

Bij fantasy verhalen denken de meeste mensen meteen aan Harry Potter en Lord of the Rings. Logisch, want dat zijn de bekendste. Maar er is nog zoveel meer binnen dit genre. En niet alles gaat over tovenaars en elven. Daar kwam ook ik achter toen ik kennis maakte met de Wetten van de Magie. Oké, dat is een slecht voorbeeld misschien, omdat dat ook gaat over tovenaars. Maar het verhaal biedt zoveel meer. Het zit ook vol levenslessen die ook in onze wereld niet zouden misstaan. Er zijn tien boeken nodig om die levenslessen uit te leggen, maar dat geeft niet. Het is een reis die je graag wil maken. 

Hoe onrealistisch een fantasyverhaal ook lijkt, de personages zijn er niet minder realistisch om. Vaak moet je je hoofd er wel bij houden om alle personages uit elkaar te houden. Maar dat maakt het ook juist zo leuk. Als het goed geschreven is wordt je ook gedwongen om een kant te kiezen. Kies je voor de Lannisters of voor de Starks. Of ben je liever neutraal, zoals Jon Snow. Het wordt pas echt spannend als je boos kunt worden op de schrijver zelf. Ja, dan heb je het echt goed gedaan. Je leeft zo erg mee met je favoriete personage en dan plotseling besluit de schrijver dat de persoon in kwestie niet meer door mag. En dan blijf je als lezer vertwijfeld achter, moest dat nu echt. Je moet voorbereid zijn op het onverwachte. Dat is ook iets wat fantasy zo leuk maakt. Niets is te gek, alles kan. 

Het lezen van fantasy voelt alsof je even op vakantie bent. In plaats van naar het bekende Spanje, ontdek je een geheel nieuwe wereld. Of dat nu Westeros, de Schijfwereld of Zweinstein is. Ik kan me er uren vermaken. Achter ieder kaft schuilt een nieuw avontuur en een nieuw universum hier ver ver vandaan. 

Ik geef toe, normaal gesproken als ik heel veel moet doen voor een prijs, laat ik het gauw zitten. Maar dat boekenpakket zou wel heel fijn zijn. Daar schrijf ik graag een blog voor, antwoord ik graag een paar vragen en schrijf ik een recensie:

Vrijdagvragen:

https://www.hebban.nl/fantasy/News/view/3765 
https://www.hebban.nl/fantasy/artikelen/vrijdagvraag-hebben-of-niet

Mijn recensie

https://www.hebban.nl/recensies/kim-over-het-erfgoed-2-oudste?share=1 

Reacties op: Waarom ik van Fantasy hou...

Gesponsorde boeken