Blogpost: Bert van Brakel

Wat is literatuur?

Een moeilijke vraag: 'Wat is literatuur?'
En toch kan ik die vraag al jaren zonder enige twijfel direct beantwoorden. En dat kan ik, dankzij een van mijn favoriete Nederlandse schrijvers, namelijk Bob den Uyl.

In zijn boek 'Vreemde verschijnselen', een aantal korte verhalen en overpeinzingen, beschrijft hij hoe hij aanwezig was bij de uitreiking van de driejaarlijkse grote prijs der Nederlandse letteren aan W.F. Hermans, waarbij Boudewijn, koning der Belgen, persoonlijk zou optreden en schrijft:

"Daar zat ik dan in de barokke troonzaal onder de brandende luchters, te midden van een illuster gezelschap, het neusje van de zalm der Nederlandse Letterkunde. En dit goedgeklede, zich waardig gedragende gezelschap dames en heren overziend kreeg ik plotseling de vage gewaarwording: dit is nu literatuur. Dit, en verder niets. Heel even duurde het maar, daarna werden het weer gewoon dames en heren. De deksel van de doos was als het ware even op een kier gezet en toen weer dichtgeklapt. In ieder geval weet ik voortaan op de gevreesde vraag een zinnig antwoord te geven: literatuur is een select gezelschap dames en heren in het koninklijke paleis te Brussel."

En Den Uyl zou Den Uyl niet zijn, als hij even verder op vertelt hoe teleurgesteld hij was, toen hij vernam dat W.F. Hermans de prijs had geaccepteerd. Hij, "die, om welke futiele redenen dan ook, tot nu toe alle prijzen had geweigerd".

Dankzij Bob den Uyl weten wij dus, wat nu wat de feitelijke definitie van het begrip literatuur is: een select gezelschap dames en heren in het koninklijk paleis te Brussel.

Het is maar dat U het weet !

(eerder verschenen op dizzie.nl)

Reacties op: Wat is literatuur?