Blogpost: Monique

Wat is literatuur?

mavo-4 1996
De docent Nederlands gaf iedereen in de klas een lijst met werken die je mocht kiezen voor de lijst. Ik had geen flauw idee wat ik moest kiezen, en uiteindelijk heb ik Multatuli, de glazen brug, het hemelse gerecht en de trein der traagheid gelezen. 
Deze titels weet ik nog, maar het is ruim twintig jaar geleden dat ik de lijst moest samenstellen, dus er kunnen wat titels in de vergetelheid geraakt zijn.
Een van de eerste vragen die ik mezelf stelde: Wat is literatuur? 
Deze vraag houdt me nog steeds bezig, veel mensen zijn het erover eens dat de avonden literatuur is, maar er is geen afstreeplijst waar literatuur aan moet voldoen. Hoe waarderen we literatuur dan?
Als een boek je bijblijft, dat je erover nadenkt dan is het literatuur. Ik zie de eerste tiener al beweren dat Donald Duck ervoor zorgt dat hij/zij nadenkt over hoe je je moet gedragen in de maatschappij, in een relatie etc. Dus dat is geen sterk argument.
De hoofdfiguur maakt een ontwikkeling door. Dit is een belangrijke vind ikzelf, maar dan nog kan een hoofdfiguur een ontwikkeling doormaken zonder dat het boek literair is? Ja, als het verhaal eromheen flinterdun is, dan vind ik dat we niet kunnen spreken van literatuur. De reiziger is een duidelijk voorbeeld van hoofdpersonages die zich ontwikkelen, maar waarbij het verhaal eromheen niet flinterdun is, maar ook niet gelaagd.
In een boek zijn meerdere lagen waar te nemen. In dit geval ben je afhankelijk van meerdere lezers. Stel dat je maar één laag herkent, dan weet je pas na overleg dat er meerdere lagen inzitten. 
Literatuur is een kunstvorm, aangezien niet iedereen hetzelfde mooi vindt, is er geen afstreeplijst voor literatuur. Samen met andere lezers bepaal je of iets literair of niet. Helaas moeten leerlingen vaak nog kiezen uit een lijst, maar gelukkig bestaat het internet en kunnen leerlingen makkelijker achtergrondinformatie vinden over boeken en schrijvers.
Leerlingen kunnen dus sneller bepalen of het boek aanspreekt of niet. Niet alleen leerlingen profiteren van het internet ook de boekofielen kunnen hun hart ophalen.

Veel leesplezier in je boek, ik hoor graag wat je aan het lezen bent en of het de moeite waard is (en waarom).

Reacties op: Wat is literatuur?

Gesponsorde boeken