Blogpost: perspexinholland

Wat je op Hebban niet kunt vinden

Na lange tijd, en heel veel boeken die je bij Hebban niet kunt vinden, juist daarover een kort berichtje.
Bij mijn studie moderne geschiedenis lees ik veel boeken, die om de een of andere reden niet in het Nederlands vertaald worden.
Dat zijn zowel boeken over Tibet - onder Chinese bezetting, als wel boeken over het interbellum, de tweede wereldoorlog en tijd daarna, bijvoorbeeld koude oorlog en ook over de voormalige Oostblok staten, in het bijzonder de DDR.
Daarvan noemde ik in mijn vorige bericht al het boek van Wolf Biermann.
Nu wil ik graag enkele boeken noemen, die ik ben  gaan lezen in samenhang met een paar Nederlandse boeken.
De laatsten zijn onder meer van Bernice Eisenstein 'Ik was een kind van Holocaust overlevers',  van Esther Safran Foer 'Ik wil je laten weten dat we er nog zijn', en 'Het dagboek van Renia Spiegel'.
Hierbij werd ik op het spoor gezet van een Joodse Sjtetl, dat tot in de tweede wereldoorlog bestond, in een soort vergeten driehoek tussen Polen, Rusland en de Oekraïne, en waarvan nu alleen nog grasland en verwilderde natuur te zien is. Het gaat over Trochenbrod en doordat in het boek van Esther verwezen werd naar twee andere publikaties in Amerika, heb ik deze besteld en een daarvan intussen gelezen: 'The Betty Gold Story", een van de weinige Joodse inwoners die als kind de vernietiging heeft overleefd. 'The Heavens are Empty' is een tweede boek over Trochenbrod, van Avrom Bendavid-Val, die de geschiedenis van dit uitzonderlijke stadje in kaart heeft gebracht. Uitzonderlijk, omdat het de enige vrijwel volledig Joodse stad (nederzetting) in Europa is geweest, met rond 1939 ca. 5000 inwoners, waarvan 99 % Joods.  
Een derde titel zal ik een volgende keer verder toelichten. Het boek heet: 'Hidden Letters', geschreven door Deborah Slier, over haar neef in Nederland, Flip, die naar een Joods werkkamp in Nederland afreist en later via Westerbork toch in een van de vernietigingskampen terecht komt en wordt vermoord. 
Al met al geen vrolijke boeken, maar wel noodzakelijke om mees van het verleden te weten te komen, zodat wij ook het heden beter zullen kunnen begrijpen.aacc03a44ca2e6f9424c5016927ecfbf.jpg

Reacties op: Wat je op Hebban niet kunt vinden

Gesponsorde boeken