Blogpost: Kate

Whiti Hereaka wint prijs met Kurangaituku

11-05-2022 door Kate 1 reactie
Uiteraard was dit boek, dat in 2021 verscheen, nergens te bekennen in de Hebban database. Er is blijkbaar ook nog geen Nederlandse vertaling van. Dat zal wel veranderen, want schrijfster Whiti Hereaka heeft er net een prijs mee in de wacht gesleept.

Rare namen allemaal? Ja: ze is Maori en haar boek gaat over een van de vele legenden van haar volk. Alleen heeft ze het verhaal aangepast.

Zoals zo vaak, vertelt de legende van een superheld. Denk maar eens aan Odysseus en hoe die door Calypso vast gehouden werd op haar eiland. De Maori legende gaat over de superheld Hatupatu, die een vogel-vrouw ontmoet. Net als Odysseus, wordt Hatapatu gevangen gehouden door een vrouw, maar ontsnapt. Wat dat allemaal betekent voor een Calypso of een Kurangaituku? Daar horen we natuurlijk bar weinig over.

Dus heeft Whiti Hereaka het verhaal herschreven. De held van haar boek, is Kurangaituku of te wel: het monster. Net als een Circe of een Calypso of wie dan ook, die te maken krijgt met superhelden ... Dit is geen prettig, gezellig, leuk verhaal met happy end.

Whiti Hereaka heeft wel de meest prestigieuze prijs literaire prijs gewonnen die er in Nieuw Zeeland te winnen valt, de Jann Medlicott Acorn prize for fiction. Ze is overigens niet de eerste, maar zevende Maori auteur die deze prijs die al een slordige halve eeuw bestaat, wint.

Nu maar hopen, dat Nederlandse/Vlaamse uitgeverijen vinden dat er hier een markt is voor een vertaling van een legende met een vogelvrouw-monster in de hoofdrol! Nou ja: niet dat ik ga zitten wachten of en wanneer. Ik zoek de Engelse uitgave wel of anders de Kindle editie, E-boek of andere uitgave en denk dat ik ook maar eens één van de boeken van de andere Maori auteurs ga proberen.

Reacties op: Whiti Hereaka wint prijs met Kurangaituku

Gesponsorde boeken