Advertentie
9789024434084

Bakvis in oorlogstijd

1
Gelezen 1 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 4 Favoriet 0 Recensies 1
Artikelen 1 Spots 1   Topics 0

‘Ik heb de hoge leeftijd van 15 jaar en ben begonnen om mijn dagboek al mijn wetenswaardigheden toe te vertrouwen.’ Op de avond van 5 november 1942 besluit de Haarlemse Miep Diesel een dagboek te gaan bijhouden. De Duitse bezetting is dan al meer dan twee jaar gaande en de gevolgen ervan dringen steeds dieper door in de samenleving. Het oorlogsgeweld is voor Miep Diesel echter niet de reden een dagboek te beginnen. Ze zoekt een klankbord en vertrouwt haar schriften toe wat ze bij niemand anders kwijt kan. En dat betrof in de eerste plaats het ontluikende liefdesleven van de aantrekkelijke Haarlemse. Van haar prille verliefdheden, hartstochtelijke aanbidders en het flirten met Canadese bevrijders tot haar intense verdriet om een gebroken liefde. Door de ogen van Miep Diesel krijgen we niet alleen een beeld van een levenslustige tiener, maar ook van de ontwrichting van het dagelijks leven in Haarlem tijdens de bezetting. Bakvis in oorlogstijd schetst in vlotte bewoordingen hoe een ‘gewoon’ meisje de oorlogsjaren ondergaat.

Genre
Geschiedenis & Politiek
Geschiedenis algemeen
Aantal pagina’s
208
Uitgeverij
Boom
Laatste editie
28 april 2020
ISBN
9789024434084
+

Boekinformatie wijzigen

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Recensies

Keuze van de redactie
Greet Braem Hebban Recensent

Veel tienerliefjes, weinig oorlog

door: Greet Braem

Marie Clasina (Miep) Diesel (1926) was een Nederlandse vrouw uit Haarlem die tijdens en net na de Tweede Wereldoorlog een dagboek bijhield. Pas in 2019 zou ze haar schriften aan haar dochter en kleindochter toevertrouwen. Nadat ze tijdens Dodenherdenking een passage had voorgelezen, ging ze ermee...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook