Advertentie

Banksy, kunstenaar, vandaal, enigma

1

Gelezen 1 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0
Banksy. Deze Britse kunstenaar is een van de meest populaire grafisch artiesten van dit moment, maar hult zich al tientallen jaren in nevelen. In dit luxe boek dompelen we onszelf onder in de mythe van Banksy. Een man die al decennialang ongrijpbaar is kunnen we niet vangen in een boek, maar we volgen zijn voetspoor en bekijken veel van zijn kunst om ons te verwonderen over de wereld die Banksy creëert.

We beginnen in Bristol in de jaren ’80. In de smeltkroes van culturen in de Engelse havenstad ontstond een subcultuur die met een eigen muziekstijl – triphop – en de graffitikunst manieren vond om op een vreugdevolle, melancholische manier uiting te geven aan politiek activisme. Een van de artiesten die in die golf van ideologische, artistieke dadendrang opstond is Banksy. We zijn erbij als Banksy samen met vrienden uit Bristol zijn eerste graffititekening op de muur spuit, waarna hij moet rennen om niet door de politie opgepakt te worden. We zien Banksy langzaam uitgroeien tot een wereldberoemd artiest, die mensen overal ter wereld aan het denken zet met zijn werk. Banksy choqueert, schuurt en laat je lachen, maar tegelijkertijd is geen centimeter van zijn werk zonder doel. Achter alles wat hij op muren, deuren, ramen en canvas maakt zit een idee. Een gedachte. Een boodschap. We gaan op zoek naar het verhaal achter zijn werk en we onthullen zijn bijzonder geraffineerde manier van werken. Stapje voor stapje komen we dichter bij hetgeen er achter de artiestennaam Banksy verscholen zit. Wie is/ zijn het? Wat beweegt hem/hen?

In dit uitgebreide boek vol kunstwerken van Banksy maken we uiteraard kennis met zijn meest beroemde werken: Het meisje met de ballon, de Britse parlementariërs als apen, de Queen als lesbienne. Werken die wereldwijd het nieuws haalden. Werken die duizenden jongeren over de hele wereld inspireerden. Werken die diepe indruk maken en grote invloed hebben op moderne kunst, cultuur en ideologie.
+


Genre
Non-fictie
Illustraties
Getty Images
Aantal pagina’s
224
Uitgeverij
TDM publishing
Eerste editie
01 september 2020
Laatste editie
01 september 2020
ISBN
9789493001527


Boekinformatie wijzigen
2 keer bewerkt, laatste bewerking door Anneke Gieling
Rapporteer deze bijdrage
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partnersReacties op: Banksy, kunstenaar, vandaal, enigma

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.

Gesponsorde boeken