Advertentie
Het bezoek van de lijfarts

Het bezoek van de lijfarts

124
Rank 2712 Gelezen 250 Aan het lezen 2 Wil ik lezen 35 Favoriet 7 Recensies 4
Literatuur & Romans Lijsten 2 Spots 1 Top25's 13 Hebban 1000 744   Topics 0
In 1770 wordt Johan Friedrich Struensee, lijfarts van de geesteszieke Deense koning Christian VII, praktisch alleen heerser van Denemarken. Niet alleen weet hij door middel van talrijke hervormingen een fuwelen revolutie door te voeren, hij knoopt ook een liefdesbetrekking aan met koningin Caroline Mathilde, bij wie hij een dochter verwekt. De adel en het volk komen tegen Struensee in opstand. In januari 1772 wordt hij gevangengezet en in april 1772 van dat jaar terechtgesteld, na een proces dat in heel Europa opschudding veroorzaakt.

Tegen de achtergrond van deze gebeurtenissen en van de naderende confrontatie tussen het absolutisme en de Verlichting in Europa vertelt Per Olov Enquist in Het bezoek van de lijfarts een van psychologie en politiek doortrokken liefdesdrama.
De beschrijvingen van de waanvoorstellingen van Christian VII vormen het leidmotief van Enquists vertelling en schetsen een aandoenlijk, poëtisch beeld van de waanzinnige koning. Caroline Mathilde, de zuster van de Engelse koning, trouwt op vijftienjarige leeftijd met Christian, maar wordt vervolgens geheel genegeerd en leidt een geïsoleerd leven aan het verre Deense hof. Stuensee, de verlichte intellectueel, is hun verlosser, die deze tragische figuren hun menselijke waardigheid teruggeeft.

Zijn tegenstrever is de intrigant en machtswellusteling Guldberg, die wordt bijgestaan door de stiefmoeder van Christian. Haar motivatie ligt in de aanspraken van haar zwakzinnige zoon Frederik op de Deense kroon.
Genre
Literatuur & Romans
Vertaald door
Cora Polet
Aantal pagina’s
367
Uitgeverij
Anthos
Laatste editie
11 oktober 2012
ISBN
9789029077170 , 9789026316517 , 9789026318382 , 9789026320583 , ...
+

Boekinformatie wijzigen
1 keer bewerkt, laatste bewerking door iggi
Rapporteer deze bijdrage
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Lees verder
Lezersrecensies (4)

het bezoek van de lijfarts

door: Janneke Rijpstra 1 like
Taai maar interessant!

Boek na film

door: Karine Tamvijg 2 likes
Over deze geschiedenis heb ik een tijd geleden de film 'A Royal Affair' in de bioscoop gezien (overigens niet de verfilming van dit boek). Het was erg interessant om nu dit boek te lezen. Hierdoor werd de film breder getrokken en verder voor mij ingekleurd. Meestal is het zo dat je eerst het boek...

Recensie Het bezoek van de lijfarts

door: Anne-Marie Van den Bosch 1 like
Wonderlijk en intrigerend boek. Het begin was absoluut niet om doorheen te komen en daarna een alwetende maar ook sterk sturende geschiedenis verteller met opmerkingen in de trant van "daar komen we later op terug.." Maar goed; historische roman. Door de jaren heen zie ik mezelf niet als lezer van...

Recensie Het bezoek van de lijfarts

door: Ellen IJzerman (prowisorio) 1 like
Enquist's Het bezoek van de lijfarts is de geschiedenis van Christian VII, de gekgemaakte jonge koning van Denemarken, die nooit echt zelf geregeerd heeft. De focus ligt op de paar jaar dat Struensee, een door de Verlichting en dan met name door Ludvig Holberg, geïnspireerde arts, zijn lijfarts is...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook